Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av att stödja och stärka en utvecklad elevdemokrati.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av att stärka elevernas inflytande över sin arbetsmiljö.
I skolan grundläggs elevers syn på demokrati. Många unga känner maktlöshet över att inte kunna påverka sin dagliga skolmiljö. Lägre ljudnivåer och bättre luft är viktiga frågor för många elever. Skolan är elevernas arbetsplats. Det är viktigt med den dagliga trivseln. En god atmosfär skapas bland annat genom att eleverna blir tagna på allvar, att det finns vuxna som är intresserade av vad eleverna tycker och hur deras förslag för en bättre arbetsmiljö ser ut. På många håll fungerar inte elevinflytandet på ett acceptabelt sätt. Det skapar stor frustration hos ungdomarna och bidrar till en ökad känsla av maktlöshet. En del av maktlösheten kan bero på att man inte har kunskap om hur man påverkar. I Göteborg pågår projekt med anställda elevombudsmän. Dessa har till uppgift att stärka den lokala elevdemokratin samt värna elevernas rätt till inflytande i de beslut som rör deras situation. Elevombudmännen har också till uppgift att utbilda de lokala elevråden i hur de på bästa sätt deltar i den demokratiska processen. Elevdemokrati är viktigt inte enbart i Göteborg. Initiativet i Göteborg är ett föredöme för landet. Det finns många andra goda exempel runt om i landet på hur elevdemokratin kan utvecklas och förbättras. Nationellt har Elevorganisationen elevombudsmän som arbetar för att utveckla och förstärka elevdemokratin. Dessa gör en värdefull samhällsinsats.
Vi skulle önska att fler kommuner inrättade elevombudsmän för att stärka demokratin. Elevråd samt elevombudsmän borde vara den självklara remissinstansen i de politiska beslut som rör skolan i den aktuella kommunen. Att elevinflytandet fungerar är en samhällsangelägenhet.
Stockholm den 6 september 2001 |
|
Magnus Jacobsson (kd) |
Amanda Agestav (kd) |