Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Högskolan Dalarna skall få status som universitet till år 2005 med benämningen Dalauniversitetet.
Utbildningsnivån i Dalarna har under de senaste åren ökat på ett glädjande sätt, och antalet högskolenybörjare är nu högre än riksgenomsnittet. En orsak till detta är den positiva utvecklingen inom länets högskola.
Högskolan Dalarna har som målsättning att få statusen av universitet till år 2005 med benämningen Dalauniversitetet. Jag ställer mig helt bakom denna målsättning. Jag har framfört samma krav tidigare i riksdagen, bland annat i en flerpartimotion (1999/2000:N6). Tanken på att skapa ett Dalauniversitet stöds också i Dalarnas tillväxtavtal. Erfarenhetsmässigt är kvaliteten på en kunskapsmiljö avgörande för en regions utvecklingsmöjligheter. Att få till stånd ett universitet i Dalarna är därför en av de viktigaste uppgifterna för vår region under de närmaste åren.
Det är av största vikt för hela Dalarnas län och regionen att högskolan växer, både volymmässigt och när det gäller kvaliteten på erbjudna utbildningar. Därtill krävs utveckling av forskningsmiljöer och flera examinationsrättigheter i teknik, humaniora samt samhällsvetenskap.
Särskild betydelse har detta inom de profilområden som högskolan fastställt: materialförädling, intelligenta transportsystem, lärande/media, vård samt ekologi och samhälle. Samspelet mellan utvecklingen av spetskompetensen inom dessa profilområden i näringslivet och den kunskap inom FoU som finns inom bl.a. högskolan, är av största vikt. Till detta kommer högskolans s.k. tredje uppgift.
Dalauniversitetet kan bli en stark symbol för ett framgångsrikt län. Ett universitet är en plats där vetenskapen och samhället möts. Kunskapsmiljön blir en viktig drivkraft för regionens utveckling. De kunskapsmiljöer som högskolan talar om är Campus Borlänge, med inriktning på teknik och samhällsvetenskap, Campus Falun för lärande, vård och media samt ett virtuellt Dalacampus för resten av länet. Genom en satsning på ett Dalauniversitet, där samverkande discipliner bidrar till att vitalisera miljön för forskning och utbildning, ökar regionens möjligheter att med kunskapsmiljön som drivkraft uppnå den övergripande målsättningen att bli en av de ledande regionerna i landet avseende näringslivsutveckling och attraktionskraft.
Jag anser att regeringen aktivt skall medverka till att Högskolan Dalarna skall få statusen av universitet till år 2005, i enlighet med den projektplan som högskolestyrelsen har fastställt i september 2000. Förverkligandet av Dalauniversitetet kan inte ske inom ramen för den reguljära statliga finansieringen. Regeringen behöver tillföra ”nya resurser”.
Stockholm den 18 september 2001 |
|
Kenneth Johansson (c) |