Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen bör återkomma med förslag om hur det förebyggande arbetet mot mobbning bör bedrivas, enligt vad som anförs i motionen.
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av skollagen så att kommuner åläggs att polisanmäla elever som ägnar sig åt brottslig verksamhet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att grundskoleförordningen skall ändras så att det står klart att det är möjligt att tvångsförflytta en elev från skolan om han eller hon gör sig skyldig till grova kränkningar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att en lag skall införas mot sexuella trakasserier av elever.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att elevers behov av individuellt stöd, eller stöd i mindre grupp, måste tillgodoses.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att utbildningen till speciallärare skall återupptas.
Det är positivt att regeringen i sin proposition nämner lärande och hälsa i samma andetag. Skolans kunskapsuppdrag är nyckeln till lösningen även på dess sociala problem. Det är ofta elever som misslyckas med kunskapsmålen som låter sin frustration ta sig uttryck i skolk och störande beteenden. Elever som ges de kunskaper de har rätt till mår helt enkelt bättre.
Folkpartiet ser också positivt på flera av regeringens förslag. Det gäller t.ex. förslaget att göra skolhälsovård och hälsokontroll obligatoriska för elever i förskoleklassen samt att föra över förskoleklassens hälsovård från landstingen till kommunerna.
Det är förvånande att regeringen i en proposition om elevhälsa inte lägger några förslag rörande mobbning och kränkande behandling i skolorna. Det är ju i allra högsta grad ett elevhälsoproblem, och dessutom det allvarligaste vi har i svensk skola idag. Enligt Barnombudsmannen mobbas ungefär 100 000 elever varje år.
Idag har skolorna inte tillräckligt stöd i lagstiftningen i sitt arbete mot mobbning. För att eleverna ska få ett effektivt skydd mot mobbning, måste skärpningar och förtydliganden till.
Förebyggande åtgärder:
Alla skolor måste ha antimobbningsplaner. Skolverket ska ha sanktionsmöjligheter mot skolor och rektorer som inte upprättar en sådan åtgärdsplan.
Lärarbristen måste stävjas så att eleverna inte lämnas åt sig själva i lärarlös undervisning så ofta som idag.
Elever måste få utökat stöd i form av specialundervisning enskilt eller i mindre grupp, läxläsningshjälp och skolverksamhet under loven.
Åtgärder när mobbning har konstaterats:
Skollagen måste också tydligare formulera att det är rektorn som är ansvarig för att vidta åtgärder mot mobbning och att rektorn ges större befogenheter att ingripa. Lärare och övrig skolpersonal måste ges en skyldighet att rapportera våld och kränkande behandling till rektor.
En av de viktigaste åtgärderna är att informera föräldrar till barn som mobbar eller mobbas.
Brott är brott också i skolan och ska alltid polisanmälas.
En lag ska införas mot sexuella trakasserier även för elever, med förebild i jämställdhetslagen.
Dra in studiebidraget för mobbare.
Elever som gjort sig skyldiga till grova kränkningar eller våld måste kunna flyttas från den skola där offret går. I de mest långtgående fallen måste principen vara helt klar: Det är mobbarna som ska byta skola, inte de mobbade. Ofta är det en grupp av elever som står för mobbningen och när de är ensamma har de inte samma makt. Därför är ett effektivt sätt att stoppa mobbningen att splittra mobbargängen i olika klasser eller skolor.
För elever som stängts av från gymnasieskolan är det angeläget att man under avstängningen arbetar på att lösa problemet på längre sikt och förbereder hans eller hennes återinträde i skolan. Detta arbete ska skolan göra i samarbete med eleven, elevens föräldrar och med professionell hjälp ut-
ifrån.
Särskilda stödgrupper med få elever per lärare är en metod att uppmärksamma och hjälpa de elever som har trakasserat andra.
Folkpartiets förslag för att skärpa bekämpningen mot mobbning beskrivs mer utförligt i motionen En skola fri från mobbning.
Regeringen föreslår i sin proposition att alla lärare ges specialpedagogisk kompetens och att hela skolan utgör en stödstruktur för de elever som behöver det. Stödet får inte bara överföras till specialister, skriver regeringen. Det är naturligtvis lovvärt med en helhetssyn på skolans insatser, men Folkpartiet vill poängtera att många elever har behov av stödundervisning som ges individuellt eller i en mindre grupp. Det är särskilt viktigt att sådana riktade insatser görs i de tidiga årskurserna. Att alla lärare har övergripande kunskaper i specialpedagogik är mycket bra, men det stöd som elever med inlärningssvårigheter eller funktionshinder behöver kräver lärare med specialiserad kompetens.
Under flera år har speciallärartjänsterna minskat i kommunerna. 1985 hade, enligt SCB, drygt 11.000 lärare tjänst som speciallärare och specialpedagoger, varav 80 % hade speciallärar- eller specialpedagogexamen. Därefter har såväl antalet tjänster som andelen utbildade sjunkit. År 2000 hade bara ungefär 7.700 lärare tjänst som speciallärare eller specialpedagog, och bara 60 % var examinerade. Dessutom arbetar inte alla dessa 7.700 personer direkt med att ge stöd till elever utan har också mer övergripande uppgifter. Enligt en undersökning som Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling har gjort, misslyckas var tredje skola med att ge elever i behov av särskilt stöd den utbildning de har rätt till. Det får inte vara så att barn placeras i särskolan, utan att tillhöra den persongruppen, bara för att få det stöd som de är i behov av.
Det är mycket olyckligt att speciallärarutbildningen lagts ned och att det nu bara erbjuds en specialpedagogutbildning med större inriktning mot handledning av andra lärare, samordning och utredning, dvs. mindre mot direkt undervisning av elever i behov av stöd. Folkpartiet föreslår att en speciallärarutbildning inrättas.
Stockholm den 2 november 2001 |
|
Ulf Nilsson (fp) |
|
Yvonne Ångström (fp) |
Ana Maria Narti (fp) |