Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de funktionshindrades villkor i Östeuropa.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de funktionshindrades situation i Östeuropa skall granskas vid dessa länders ansökningar om EU-medlemskap.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör bistå ansökarländerna med kunskap inför det förändringsarbete angående de funktionshindrades villkor som behövs i Östeuropa.
För några år sedan skakades jag och andra av bilder från hem för utvecklingsstörda och handikappade barn i Rumänien. Vi har sett liknande bilder från Ryssland och andra östländer. Där omhändertas fortfarande utvecklingsstörda och flerhandikappade barn och skickas till institutioner, där de oftast tvingas stanna hela livet. Byggnaderna är gamla och slitna, eftersom det saknas ekonomiska resurser för underhåll och reparationer. Institutionerna har mångfalt fler intagna än de är byggda för.
En hjälporganisation, Agape, stöder materiellt några sådana barnhem. Agapes medarbetare, som regelbundet besöker Rumänien, beskriver att situationen för barnen materiellt förbättrats något, sedan barnens situation uppmärksammats inom EU. Uppmärksamheten internationellt kan alltså i sig leda till materiella förbättringar för barnen.
Hjälporganisationer beskriver att mentaliteten förändrats i det hänseendet att det ses som ett arbete att jobba på dessa barnhem. Men i själva verket kan man inte förstå att man ska satsa på dessa barn överhuvudtaget. Dessa barn har alltså inga rättigheter. Synsättet har mycket gamla rötter. Det här har utmanat bl.a. ungdomar i Sverige att ta jobb på sådana hem för att på ort och ställe sprida synen att även dessa barn har rättigheter.
Kunskapen om funktionshinder brister mer eller mindre även i väl utvecklade länder. En grundsten i denna kunskap är att funktionshindrade över huvud taget tillerkänns mänskliga rättigheter. Internationellt kunskaps- och tjänsteutbyte kan sprida denna syn. I samband med EU-förhandlingarna med ansökarländerna i öst bör de funktionshindrade barnens rättigheter finnas med i diskussionen. EU bör kräva respekt för de mänskliga rättigheterna av alla ansökarländerna vid förhandlingar om EU-anslutning. Fattigdomen i dessa länder gör naturligtvis att EU-länderna måste vara beredda att bistå med ekonomiskt stöd och kunskap.
Man beskriver att mentaliteten förändrats i det hänseendet att det ses som ett arbete att jobba på ett sådant hem. Men i själva verket kan man inte förstå att man ska satsa på dessa barn överhuvudtaget. Dessa barn har alltså inga rättigheter. Synsättet har mycket gamla rötter. Det här har utmanat en del ungdomar i Sverige att ta jobb på sådana hem för att på ort och ställe sprida synen att även dessa barn har rättigheter.
Kunskapen om funktionshinder brister mer eller mindre även i väl utvecklade länder. En grundsten i denna kunskap är att funktionshindrade överhuvudtagt tillerkänns mänskliga rättigheter. Internationellt kunskaps- och tjänsteutbyte kan påverka mentaliteten. I samband med EU-förhandlingarna med ansökarländerna i öst bör de funktionshindrade barnens rättigheter finnas med i diskussionen.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Ester Lindstedt-Staaf (kd) |