Motion till riksdagen
2001/02:U333
av Lars U Granberg och Lennart Klockare (s)

Tilläggsprotokoll för de ekonomiska och sociala rättigheterna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tilläggsprotokoll för de ekonomiska och sociala rättigheterna.

Motivering

Den 16 oktober varje år firas World Food Day, Hungerdagen, för att uppmärksamma de 800 miljoner människor som går till sängs hungriga varje dag. Men det behöver faktiskt inte vara som notiser ur nyhetsfloden visar: flyktingbarnen leker i uttorkade floddalar i Afghanistan, utblottade och hungriga människor köar vid soppköken i valutakrisens Argentina, torkan i Guatemala sprider sig och svält hotar 80 % av befolkningen.

FN:s förklaring av de mänskliga rättigheterna är välkända i Sverige. Något som inte är lika känt är att det finns två olika sorters rättigheter, dels de politiska och demokratiska rättigheterna, dels de ekonomiska och sociala. När vi i Sverige pratar om mänskliga rättigheter tänker vi i första hand på de förstnämnda. Det har funnits en skiljelinje i världen mellan oss i väst och nord som tycker att de politiska och demokratiska rättigheterna är de viktigaste och de som bor i syd och öst, som tvärtemot tycker att de ekonomiska och sociala är viktigast. Den här skiljelinjen börjar nu successivt att suddas ut och vi i väst börjar förstå att de ekonomiska och sociala rättigheterna är väl så viktiga som de andra.

En av de rättigheter som finns bland de ekonomiska och sociala rättigheterna är rätten till föda. För två år sedan tillsattes för första gången en specialrapportör, en schweizare vid namn Jean Ziegler, för att bevaka denna rättighet. FN-organet Ecosoc preciserade också vad den innebär. De slog fast att rätten till föda innebär att varje man, kvinna och barn, ensamma eller tillsammans med andra, alltid ska ha tillgång till lämplig föda eller tillgång till möjligheter att skaffa sig denna föda.

Regeringarna runt om i världen måste respektera, skydda och i sista hand tillgodose denna rättighet för medborgarna i respektive länder. Tyvärr tar inte alla regeringar detta på allvar. Många länder har stora svårigheter att klara av det som skulle krävas, men det ursäktar inte att man avstår från att försöka. Många fattiga länder har en obeskrivligt rik elit. Men det som behövs är fungerande skattesystem och kamp mot korruption.

För att utreda kränkningar mot mänskliga rättigheter inom de politiska och demokratiska rättigheterna finns det ett s.k. tilläggsprotokoll som gjort det möjligt för individer att framföra klagomål till MR-kommissionen i Genève. Men när det gäller de ekonomiska och sociala rättigheterna finns inte denna möjlighet.

Därför är det viktigt att vi nu tar ställning för, och driver frågan om, att även de ekonomiska och sociala rättigheterna skall förses med ett tilläggsprotokoll.

Stockholm den 4 oktober 2001

Lars U Granberg (s)

Lennart Klockare (s)