Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbud mot tillverkning, marknadsföring och export av tortyrredskap inom EU-området som ett första steg mot ett globalt avskaffande.
Elchockbatonger, elchocksköldar, elchockbälten med bedövningseffekt, elchockpistoler med bedövningseffekt, kemiska vapen för att kontrollera stora folkmassor, ja, listan på vår moderna tids tortyrredskap är lång.
Bruket av elchockbälten med bedövningseffekt innebär att fången spänns fast och att torteraren med fjärrkontroll reglerar hur många volt som ska gå igenom kroppen. Men att nya högteknologiska tortyrredskap introduceras innebär dock inte att gamla tortyrredskap och -metoder överges.
På 70-talet var det enligt Amnesty endast två kända företag som producerade och marknadsförde elchockvapen med bedövningseffekt, nu har antalet stigit till 150 företag med verksamhet i 22 länder. I USA, Taiwan, Sydkorea och Kina tillverkas största antalet vapen. Men bland de ledande tillverkarna finns sedan en tid tillbaka även tyska, franska, israeliska, polska, tjeckiska och sydafrikanska företag.
EU:s inställning till handel med tortyrredskap är motsägelsefull, ett faktum som jag tidigare framfört men som jag nu med mer fakta kan driva med större tyngd. Se vidare i rapporten ”Stopping the torture trade”. Europaparlamentet antog 1996 en resolution som uppmanade till förbud mot export av elchockredskap till länder där tortyr förekommer. Samtidigt godkänner Europeiska kommissionen kvalitetsmärkning av elchockvapen med bedövningseffekt.
Stater ska garantera att utbildning av utländsk militär eller annan personal inte innebär överföring av kunskaper och teknik som kan utnyttjas i syfte att tortera människor. Rätten att inte utsättas för tortyr är en okränkbar rättighet som tillfaller varje människa. Sverige bör tillsammans med EU och världssamfundet samt företag världen över snarast tillse att handel med tortyrredskap upphör. Tortyrredskap medverkar till tortyrens fortsatta existens.
Inom EU, som ett första steg mot ett globalt förbud, är det angeläget att snarast förbjuda tillverkning, marknadsföring och export av tortyrredskap såväl inom den egna marknaden som till länder utanför EU-området.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Carina Hägg (s) |