Motion till riksdagen
2001/02:U314
av Göran Lennmarker m.fl. (m)

FN-mandat


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det internationella samfundet, i enlighet med FN-stadgans principer, måste kunna agera i akuta krislägen trots att inte säkerhetsrådet givit klartecken.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att FN-stadgan behöver reformeras.

Motivering

Den internationella rätten, som i Sverige kallas folkrätt, bygger på FN-stadgan, andra konventioner och sedvanerätt. FN:s säkerhetsråd har det övergripande ansvaret för internationell fred och säkerhet. Det är viktigt att säkerhetsrådet tar sitt ansvar. Detta sker också normalt.

Det händer dock att veto eller passivitet förhindrar säkerhetsrådet från att fullgöra sin uppgift. Vi har sett ett antal exempel på detta under senare år. Den förebyggande fredsbevarande operationen Unpredep i Makedonien avbröts p g a ett kinesiskt veto. Vid folkmordet i Rwanda förhöll sig säkerhetsrådet passivt. Skyddet för kurderna i norra Irak mot folkmord har inte formellt sanktionerats av säkerhetsrådet.

Det är viktigt att folkrätten värnas, även när säkerhetsrådet inte förmår agera. Världen kan naturligtvis inte stillatigande acceptera folkmord och andra grova brott mot folkrätten. Det internationella samfundet har redan accepterat denna princip. Det är nu angeläget att kodifiera den praxis som nu utvecklats genom en reformering av FN-stadgan.

Militär och civil krishantering skall alltid ske enligt FN-stadgans principer. I den debatt som förts om vilket mandat som krävs för att Sverige skall kunna delta med trupp i fredsframtvingande operationer är det viktigt att konstatera att det inte finns några villkor uppställda för detta. Grundlagen anger bara att riksdagen skall besluta om detta. Någon grundlagsändring i Sverige är inte aktuell.

Stockholm den 4 oktober 2001

Göran Lennmarker (m)

Bertil Persson (m)

Liselotte Wågö (m)

Sten Tolgfors (m)

Karin Enström (m)

Roy Hansson (m)

Birgitta Wistrand (m)

Gustaf von Essen (m)

Hans Hjortzberg-Nordlund (m)

Lars Tobisson (m)

Henrik S Järrel (m)

Lennart Fridén (m)