Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om initiativ till att en ansenlig produktion av läromedel skapas med utgångspunkt i Sveriges erfarenheter av EU-ordförandeskapet.
Vid en demokratikonferens för kvinnor i Estland redovisades undervisningsmaterial på skolorna som en av de viktigaste insatserna för att engagera barn och ungdomar i diskussionen om Estland som kandidatland för Europeiska unionen. I vårt land har vi kilometer på kilometer av pappershögar om material från vår EU-samverkan. En del är lättillgängligt material, en del är mycket svårtillgängligt för den enskilde. Sverige har efter EU-ordförandeskapet erhållit många nya erfarenheter som borde få komma vårt uppväxande släkte bättre till del. I flertalet av våra skolor finns elever från olika nationer med nyfikenhet på och erfarenheter från andra länder som bättre skulle kunna tas till vara i skolan. Givetvis finns stora möjligheter med hjälp av Internet, men det borde finnas ett antal nya läroböcker och andra läromedel att välja mellan.
Från en översikt över resultat uppnådda under det svenska EU-ordförandeskapet hämtas följande vad gäller utvecklingssamarbete:
Ett bättre och mer effektivt bistånd.
Kommissionen ska presentera en årlig handlingsplan och en årsrapport om utvecklingssamarbetet. Årsrapporten ska informera om uppnådda resultat i förhållande till det övergripande målet att minska fattigdomen.
Bättre samordning av verksamheten i fält, effektiva utvärderingsmekanismer samt ett mer resultatbaserat arbete ska förbättra kvaliteten och effektiviteten i kommissionens bistånd. Enskild motion.
Strategi för hållbar transportpolitik i utvecklingssamarbetet.
Biståndets roll för att förebygga väpnade konflikter:
Stärkt samarbete mellan EU och FN i humanitär verksamhet och utvecklingssamarbete. Större samordning gör det lättare för mottagarlandet att ha inflytande över och ta ansvar för utvecklingen.
Plan för att stärka övergången mellan katastrofinsatser, återuppbyggnad och långsiktigt utvecklingssamarbete samt samordning med FN och andra internationella givare.
Strategi för hur kommissionens och medlemsstaternas arbete med valstöd och valobservation skall utformas och utföras.
Strategi för hur insatser mot antipersonella minor skall genomföras (truppminor).
Konferensen om de minst utvecklade länderna (MUL):
Beslut om skuldlättnadsåtgärder från EU om 60 miljoner euro för de minst utvecklade och skuldtyngda AVS-länderna. Dessutom löfte om att länder som ej är anslutna till skuldlättnadsinitiativet (HIPC) ska kunna erbjudas skuldlättnader från fall till fall.
Förnyat åtagande om att minst 0,15 procent av BNI ska gå till bistånd i MUL.
Löfte om marknadstillträde till EU för MUL inom ramen för EBA-initiativet (Everything but arms).
En EU-handlingsplan mot de smittsamma sjukdomarna hiv/aids, tuberkulos och malaria för att minska och lindra effekterna av dem. Vid EU:s utvecklingsråd antogs senare en deklaration till stöd för förslaget att upprätta en global hälso- och hiv/aidsfond.
Beslut togs om en strategi för att integrera miljöhänsyn i utvecklingssamarbetet för att främja en hållbar utveckling. Miljöhänsyn ska integreras i hela gemensamma utvecklingssamarbetet, miljökonsekvenser av strategier, program och projekt ska systematiskt bedömas. Kommissionen ska söka säkra samstämmighet mellan utvecklingssamarbetet och andra politikområden, t ex handel, jordbruk och fiske.
I detta utvecklingssamarbete finns många områden som är viktiga att förmedla till våra elever i skolan. Mitt förslag är att regeringen tar initiativ till att en ansenlig produktion av läromedel skapas till glädje och inspiration för vår samverkan inom EU och vårt engagemang för inte minst östutvidgningen. Materialet kan med fördel skapas av eleverna själva. Regeringens insats blir då en inbjudan till skolor att delta i detta arbete samt ett uppdrag till någon form av projektgrupp att ha det samlande ansvaret.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Ulla-Britt Hagström (kd) |