Motion till riksdagen
2001/02:U202
av Margareta Cederfelt (m)

Taiwan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för att FN accepterar Taiwan.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för att WHO accepterar Taiwan.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige betraktar Taiwans representationskontor i Stockholm som likvärdigt övriga utländska beskickningar.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Taiwan.

Taiwan

Taiwan har idag diplomatiskt erkännande av ett trettiotal länder. Dock är det långt kvar innan flertalet nationer har erkänt Taiwan.

Taiwan är en ekonomiskt utvecklad stat med ett välfungerande näringsliv och demokratiskt statsskick.

1972 lyckades Kina förmå FN:s medlemsländer att utesluta Taiwan ur FN. Detta trots att Taiwan är ett av de länder som grundade FN. Sverige bör verka för att FN åter accepterar Taiwan som medlemsnation.

Sjukdomar känner ej av gränser mellan olika nationer. Utvecklingen har dessutom medfört allt mer omfattande internationella kontakter och utbyte mellan jordens befolkning vilket i sin tur leder till risk för ökad smittspridning över stora geografiska områden. 1972, samtidigt som Taiwan tvingades lämna FN, tvingades Taiwan att lämna WHO. Sedan dess har Taiwans representanter inom hälso- och sjukvård varit uteslutna från att delta i WHO:s och dess institutioners verksamheter. Detta är mycket olyckligt eftersom Taiwan därmed ej erhåller förstahandsinformation från WHO om utvecklingen inom hälso- och sjukvården. Ytterst drabbar detta befolkningen i Taiwan som riskerar att erhålla hälso- och sjukvård efter äldre principer än befolkningen i länder vilka är medlemmar i WHO.

Sverige och Taiwan har omfattande handelsutbyte såväl som andra kontakter inom kultur, forskning och utbildning. De omfattande kontakterna har gjort att Sverige har ett exportkontor i Taiwan samt att Taiwan å sin sida har ett representationskontor i Stockholm. Det vore önskvärt att Sveriges behandling av Taiwans representation är densamma som för övriga länder inom EU, vilket bland annat omfattar en förändring avseende hanteringen av mervärdesskatt och punktskatt för representationens del.

I syfte att underlätta för svenska företag med verksamhet i Taiwan bör ett dubbelbeskattningsavtal tecknas. Eftersom Sverige redan har ett omfattande handelsutbyte med Taiwan är detta en angelägen fråga.

Stockholm den 20 september 2001

Margareta Cederfelt (m)