Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om synnerligen angelägna investeringsobjekt för omedelbar start i Uppsala län.
I infrastrukturpropositionen avsätts tolv miljarder kronor för perioden 2002–2004 för att snabbt kunna komma igång med sådana åtgärder i infrastrukturen som inte har kunnat genomföras på grund av de senare årens neddragningar. Av dessa avser 4,3 miljarder kronor väginvesteringar och 5,4 miljarder kronor järnvägsinvesteringar.
Såväl E 4 genom Uppsala län som återstående enkelspårssträckor på Ostkustbanan genom Uppsala län och Uppsala bangård är sådana högt prioriterade investeringar i gällande nationella planer som inte har kunnat genomföras främst på grund av brist på medel. I samtliga fall är planeringsläget sådant att objekten kan påbörjas med kort varsel.
E 4 genom Uppsala län är av synnerligen stort nationellt intresse, inte minst för kontakterna mellan Norrland och Uppsala–Stockholmsområdet. Det brukar sägas att denna väginvestering för t.ex. Gävleborgs län är högprioriterad med hänsyn till dess effekt för att minska restiden till huvudstadsområdet. Utbyggnaden av motorvägen är också viktig från trafiksäkerhetssynpunkt. Investeringskostnaden är 2,7 miljarder kronor.
Arbetsplanen för E 4 är fastställd. Det finns därför inga hinder för ett omedelbart beslut om start av bygget.
På Ostkustbanan genom Uppsala län återstår några sträckor med enkelspår. Det är delarna Uppsala C–Svartbäcken–Gamla Uppsala och Älvkarleby–Bomansberget. Dessa sträckor tenderar nu att bli allvarliga flaskhalsar i förbindelserna från Norrland och Uppsala, Arlanda och Stockholm. Dessa flaskhalsar har redan hämmat tillväxten i södra Norrland och försvårar arbetskraftspendlingen mellan Gävle och Uppsala.
Uppsala station är landets näst största station och trafiken beräknas fortsätta att öka kraftigt. En ombyggnad av stationen till ett modernt resecentrum är därför en mycket högt prioriterad åtgärd för transportsystemet inte bara i Uppsala utan i hela Mälardalen. Resecentrum har planerats under lång tid och enigheten mellan alla parter är stor.
Det är sålunda mycket angeläget att samtliga dessa nationellt viktiga investeringsinsatser kan påbörjas under perioden 2002–2004.
Stockholm den 17 oktober 2001 |
|
Lennart Hedquist (m) |
|
Mikael Oscarsson (kd) |
Rigmor Stenmark (c) |
Harald Nordlund (fp) |