Motion till riksdagen
2001/02:T54
av Per Erik Granström m.fl. (s)

med anledning av prop. 2001/02:20 Infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sektorsansvaret för Banverket.

Kombitrafik en viktig framgångsfaktor

Det miljöarbete som genomförts i Sverige, där vi ofta varit ledande och drivit på utvecklingen i avtal och program, måste nu på allvar konkretiseras. De ingångna avtal om minskning av utsläpp av växthusgaser och andra ämnen kan inte uppfyllas inom de tidsramar som finns i avtalen – om inte radikala teknikgenombrott kommer till.

Ambitionen finns tydligt angiven i flera beslut om att i möjligaste mån överflytta gods från lastbil och väg till järnväg. De avgörande framgångsfaktorerna i detta arbete är först och främst teknikutveckling, men dessutom samverkan/tillgänglighet och kostnader. Tidsfaktorn är dessutom avgörande för de flesta typer av gods.

Samverkan och tillgänglighet kan bäst åstadkommas genom målmedvetet arbete där lastbilsåkerier på olika sätt starkt kan involveras/integreras med tågåkerierna. I den avreglerade situation som råder på järnvägarna kan även nya företag starta. På sikt kan man tänka sig utvecklade fordonspooler även för godstrafik, som föreslås för regional persontrafik i propositionen.

Vägverkets ambitioner om nollvisionen (noll dödade eller allvarligt skadade i trafiken) är ett annat argument för att ta krafttag med att förflytta fler lastbilar från väg till järnväg. Särskilt under vintertid skapas stora problem för övriga trafikanter, med många långtradare, snörök och slask, med ökande olycksrisker som följd.

Maximerade körtider för förarna och pressade ekonomiska realiteter driver fram icke önskvärda situationer där lagar åsidosätts. Konsekvenserna blir försämrad trafiksäkerhet.

Nödvändig teknikutveckling

Sverige har genom åren varken lyckats utveckla eller driftsätta kombitrafik mellan väg och järnväg med någon större framgång. En del lovvärda försök finns dock som bör lyftas fram. Ett av de stora problemen i alla dessa projekt har varit tekniken och tidsfaktorn. Om man vill rulla upp en hel lastbil eller trailer på en vagn finns idag ingen bra fullskaleteknik tillgänglig. Den tillgängliga tekniken bygger antingen på någon form av lasthjälpmedel, t ex truck, eller terminaler med ramper.

Ny uppfinning

Dock finns ny teknik bakom hörnet, men den har svårt att nå fram p g a flera svåridentifierade hinder. Den tekniken bygger på att lastbilarna enkelt och snabbt kan köra direkt upp på en vagn. Längden kan vara 18 eller 24 meter, t.o.m. stridsvagnar som är bredare och väger 60 ton.

Inga speciella terminalanläggningar krävs. Uppfinningen bygger på att vagnarna kan lastas individuellt eller att ett helt tågset lastas samtidigt. Tack vare detta kan optimal anpassning av lastningspunkter erhållas.

Genom att en hel lastbil körs upp i vagnen kan föraren med fördel följa med tåget i särskilda sittvagnar, vila och sedan fortsätta färden vid framkomsten. Stipulerade vilotider blir lätta att hålla, eftersom man under vilan kan förflytta fordonet.

Tidsmässigt ger denna teknik utomordentligt snabba lastnings- och lossningstider.

Kostnadsfördelarna för lastbilsoperatörerna blir högst påtagliga.

Uppfinningen har namnet Flexiwaggon och kan revolutionera utvecklingen av kombitransporter.

Vem bär ansvaret för utveckling?

I Banverkets nya utökade sektorsansvar bör ingå, menar vi motionärer, att Banverket kan stödja enskilda initiativ för att skapa tekniklösningar som utvecklar kombitrafiken mellan järnväg och väg.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 17 oktober 2001

Per Erik Granström (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)

Laila Bäck (s)

Bengt-Ola Ryttar (s)