Motion till riksdagen
2001/02:T470
av Johnny Gylling m.fl. (kd)

Åkerinäringen


Sammanfattning

Kristdemokraterna anser att lastbilen är oumbärlig för vårt samhälle. Den har en transportkapacitet som inget annat transportslag kan ersätta. På längre sträckor ser vi gärna godset transporteras på järnväg eller med båt, men det ska ske genom ökad efterfrågan på en fri transportmarknad och inte via politiska beslut. I många fall är lastbilen fortfarande det enda realistiska transportslaget, även på långa sträckor. Det allra bästa är om samverkan mellan transportslagen kan öka så att godstransporterna blir mer energieffektiva på samma gång som företagens och konsumenternas behov av transporter av varor tillgodoses.

Den svenska åkerinäringens miljöambitioner ska premieras, inte bestraffas. Regeringen har misslyckats med att föra en näringspolitik för åkarna som gör att säkerhet och miljötänkande ökar konkurrenskraften. Ett exempel på detta är regeringens höjningar av dieselskatten de senaste åren. Det har enbart lett till fler utländska lastbilar i Sverige med sämre diesel och följaktligen ökad belastning för miljön som drabbar människors hälsa.

Regeringen bör verka för att den svenska miljödieseln klass 1 snarast blir standard inom hela EU.

Bättre vägstandard är ett måste om transporterna ska fungera över hela landet. Skogsindustrin beräknas förlora 900 miljoner kronor årligen på de dåliga vägarna. Lastbilarna körs sönder på de usla skogsvägarna speciellt i Norrlands inland.

Rättvisa bötessystem måste finnas för att konkurrensen ska vara lika för alla. Att många utländska chaufförer kan ignorera böter är mycket stötande. Regeringen har fått två tillkännagivanden av riksdagen att åtgärda denna fråga, men fortfarande är den inte löst.

Polisens bilinspektörer måste få en långsiktig arbetssituation. Neddragningarna ska stoppas och kontrollerna ska öka. Särskilda trafikåklagare bör inrättas.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka den svenska åkerinäringens konkurrensmöjligheter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att verka för att svavelfri diesel snarast blir standard inom EU.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att påskynda arbetet med ett reformerat bötessystem lika för alla.2

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om polisens bilinspektörer.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta särskilda trafikåklagare.2

1 Yrkande 2 hänvisat till MJU.

2 Yrkande 3 och 5 hänvisade till JuU.

Konkurrensen

De studier som gjorts av åkerinäringens villkor visar entydigt att svenska åkare har ungefär 20 procent högre kostnadsläge än omvärlden. Det finns också stora inslag av oseriös konkurrens. Vi har i tidigare motioner krävt konkreta åtgärder för svensk åkerinäring, men regeringen har inte velat lyssna. Förvisso har ett handlingsprogram tagits fram, men samtidigt har regeringen höjt dieselskatten med 35 öre sedan den 1 januari 2000. Detta motverkar svenska åkeriers möjligheter att konkurrera på lika villkor och försämrar miljön eftersom utländsk diesel, med upp till nästan 40 gånger högre svavelhalt, kommer att användas i ökad omfattning i Sverige. Detta är sannerligen ingen grön skatteväxling. Kristdemokraterna avsätter i vår budgetmotion pengar till att sänka dieselskatten med 25 öre per liter.

Godstransportdelegationen (GTD) tillsattes av regeringen 1998 för att ta fram en samlad strategi för godstransporterna. GTD anser i sin rapport ”att effektiva godstransporter är av central betydelse för svenskt näringsliv och därmed för Sveriges tillväxt och välfärd. …Infrastrukturen är ett av de viktigaste instrumenten staten har för att ge förutsättningar för denna utveckling... GTD anser att dessa frågor inte uppmärksammats tillräckligt.” I avsnittet om näringspolitik för transportsektorn understryks vikten av gemensamma regler inom EU genom följande mening: ”Sverige måste undvika att ’skjuta sig själv i foten.” Kristdemokraterna anser att regeringen bör lyssna på Godstransportdelegationens rekommendationer om att stärka svensk åkerinäring.

Ett första steg som regeringen bör ta är att inrätta en särskild kommunikationsminister. Näringsdepartementet liknar i dag mer en diversehandel och det fokuseras allt mindre på transportfrågorna, både inrikes och inom hela EU.

Vägarna

Staten tar ut höga bränsleskatter och avgifter av åkarna men slarvar kraftigt med underhållet av vägarna. Vägverket räknar med att eftersläpningen uppgår till hela 13 miljarder kronor. Skogsnäringen beräknar en årlig förlust om 900 miljoner kronor på grund av att vägarna blivit sämre. De dåliga vägarna är inte bara till bekymmer för godstransporterna utan även för trafiksäkerheten. Kristdemokraterna vill tillföra väsentligt större resurser till vägunderhåll och nybyggnad än regeringen. Vi utvecklar detta i vår trafikpolitiska motion. Vi kommer också att beskriva vår infrastrukturpolitik när vi äntligen får ta del av regeringens kraftigt försenade infrastrukturproposition.

Miljö

Allt fler svenska åkerier miljöcertifieras vilket, förstås är mycket positivt. Delvis kommer drivkraften inifrån, dvs. från företagare och anställda som har ett starkt miljömedvetande och vill påskynda utvecklingen, men delvis kommer drivkraften genom yttre påverkan eftersom miljöhänsyn i dag är ett konkurrensmedel. Många större transportköpare har också antagit miljöpolicys som gör att de inte vill välja transportörer utan miljöcertifikat.

Det ligger naturligtvis i allas intresse att åkerierna blir mindre miljöstörande. De själva kan känna större tillfredställelse när de vet att de gör vad de kan för miljön, och de kan också i längden tjäna pengar genom ökad konkurrenskraft men också genom mindre bränsleförbrukning och minskat slitage. Problemet är att det är en kostnadskrävande process att genomgå miljöcertifiering och det tar också mycket tid och kraft i anspråk. Det måste finnas ett samförstånd om att minska näringens miljöpåverkan, och det uppnås inte genom att regering och riksdag inte visar förståelse för näringens villkor. Med Kristdemokraternas förslag om sänkta arbetsgivaravgifter upp till en viss lönesumma skulle alla företag gynnas men i synnerhet småföretagen bland vilka många åkerier återfinns.

Godstransportdelegationen påpekar i sin rapport att ”de beslutade EU-kraven för bränslen får i praktiken en mycket liten effekt för utsläppen för tung trafik i Sverige då svensk diesel miljöklass 1 fortfarande är renare än den diesel som blir standard inom EU 2005”. Vidare konstateras i rapporten att den tunga lastbilstrafiken står för 6 % av koldioxidutsläppen, vilket är mindre än vad utrikessjöfarten lämnar ifrån sig. Miljön skulle vinna på om hela Europa använde MK1-diesel såsom de svenska åkarna gör.

Trafikövervakning

För att polisen ska kunna ta krafttag mot trafikbrotten behövs ökade resurser men också ett förstärkt påföljdssystem, vilket riksdagen två gånger har tillkännagivit. Regeringen har dock ännu inte vidtagit några verksamma åtgärder. Regeringen bör skyndsamt fullfölja riksdagens beslut i detta avseende. Vägverkets neddragning på polisens bilinspektörer är inte heller acceptabel. Utan deras specialkompetens kommer det att bli mycket svårare för polisen att stoppa de trafikfarliga bilarna och trafiksäkerheten kommer att minska. Att sedan investeringarna i datorer och utbildning redan är gjorda när Vägverket halverar anslaget är ju inget annat än slöseri med skattemedel. Riksdagen bör tillkännage att bilinspektörerna ska vara kvar i tjänst i full omfattning.

Vägtrafikinspektion

Med anledning av riksdagens beslut våren 1999 tillsatte regeringen den 1 juli 1999 en utredning, Trafikansvarsutredningen, med uppgift att göra en bred översyn av det offentligas och näringslivets ansvar för en säker vägtrafik. Utredningen fick också i uppdrag att utreda inrättandet av en fristående vägtrafikinspektion. Trafikansvarsutredningen överlämnade betänkandet Ett gemensamt ansvar för trafiksäkerheten (SOU 2000:43) till regeringen i april 2000 där det bl.a. föreslogs att en ny myndighet, Vägtrafikinspektionen, skulle inrättas.

Vägtrafikinspektionen kommer enligt vår uppfattning att ha stor betydelse för att förbättra säkerheten vad gäller både vägar och fordon men också i yrkesförarens perspektiv. Det är viktigt att denna inspektion kommer till stånd och inte fastnar i utredande som den uppenbarligen har gjort hos regeringen.

Trafikåklagare

Trafiken förutspås öka i framtiden, och därför finns det skäl att överväga särskilda trafikåklagare liksom det idag finns särskilda åklagare på miljö- och ekobrottsområdena.Vi ser det som positivt att det som ett första steg idag finns sex s.k. kontaktåklagare utsedda för trafikfrågor. Dessa åklagare måste få en reell chans att arbeta med trafikfrågor och höja sin kompetens på området. Men behovet är större än en kontaktåklagare på varje åklagarmyndighet. Vi hänvisar till vår kommittémotion om åklagarväsendet och Ekobrottsmyndigheten där vi redovisar en kraftig satsning på ett 60-tal nya åklagare i landet.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 3 oktober 2001

Johnny Gylling (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Magnus Jacobsson (kd)

Lars Gustafsson (kd)

Ulf Björklund (kd)

Caroline Hagström (kd)

Ester Lindstedt-Staaf (kd)

Mikael Oscarsson (kd)

Ulla-Britt Hagström (kd)

Annelie Enochson (kd)

Harald Bergström (kd)