Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hamnalternativen i Gotlandstrafiken.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om beslut som möjliggör för Rikstrafiken att träffa avtal som säkerställer nytt tonnage i Gotlandstrafiken.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkning av längdmetertaxan.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett avskaffande av stuverimonopolet för att möjliggöra sänkta fraktkostnader.1
Stödet till färjetrafiken till och från Gotland är en del av infrastrukturen i vårt land. Det är rimligt att de som bor på Gotland och företag som är verksamma på ön så långt möjligt har kommunikationer som är likvärdiga med övriga regioner i vårt land.
Den unika förutsättningen att Gotland är en ö i Östersjön kräver särskilda åtgärder för att säkerställa rimliga kommunikationer. Trafiken till och från Gotland utvecklas positivt med en ökning av trafiken såväl på passagerarsidan som för godstransporten. Bedömningen är en långsiktig tillväxt med ca tre procent årligen.
Trafikutvecklingen visar att det är nödvändigt att trafiken till och från Gotland går till två hamnar på fastlandet. För närvarande är fördelning av gods ungefär lika mellan den södra och norra destinationen. Det finns tecken som tyder på att godstrafiken kan komma att öka på den södra destinationen, detta med hänsyn till Öresundsbron och samarbetet inom EU.
Den södra linjen är vidare viktig för utveckling av besöksnäringen. För att få ett ökat antal besökande till Gotland från kontinenten torde en av förutsättning vara att dessa besökare har så kort väg som möjligt till färjehamnen till och från Gotland.
När den nya höghastighetsfärjan HSC Gotland sattes i trafik skedde en påtaglig modernisering och kvalitetsförbättring av passagerartrafiken. Med den turlista som gällt för HSC Gotland de senaste åren, med hög turtäthet under de intensiva sommarmånaderna och med trafik från våren till december, har Gotland fått möjlighet till passagerartrafik med rimliga överfartstider. Detta kombinerat med möjligheten för passagerare att utnyttja kombifärjan, med avgångstider anpassade efter godstransportens behov huvuddelen av året, finns en turlista som täcker hela året.
Kombifärjorna som nu svarar för trafiken har varit i trafik under många år, varför det finns behov att förnya nuvarande tonnage dels för att modernisera trafiken, dels för att möta den förväntade ökade efterfrågan. Vad gäller modernisering är det främst för att få ett tonnage med ökad hastighet och därmed kortare överfartstider samt rimlig komfort med sittplats för alla passagerare.
För att säkerställa att alla passagerare och allt gods i huvudsak årets alla dagar skall ha möjlighet att färdas eller transporteras till och från Gotland krävs en ökad kapacitet. I dag kan det vara svårt att få plats, och med en förväntad tillväxt av trafiken är det därför viktigt att modernt tonnage med större kapacitet kommer till Gotlandstrafiken.
Det är därför ytterst angeläget att regeringen under hösten 2001 fattar nödvändiga beslut och ger Rikstrafiken direktiv så att kompletterande avtal kan träffas som möjliggör att nytt tonnage kommer till Gotlandstrafiken.
En fråga som under lång tid varit besvärande och vållat debatt är det s.k. Gotlandstillägget.
Riksdagen har fattat beslut om att Gotlandstillägget skall avskaffas, men av olika skäl har denna konstruktion förlängts år för år.
Utredningen Förhandlad helhetslösning för Gotlandstrafiken som regeringen tillkallat, och där ett av direktiven var att just föreslå på vilket sätt avvecklingen av Gotlandstillägget skulle ske, har nu kommit med sitt förslag. Utredaren lämnade sitt förslag i augusti 2001. Utredningen föreslår att Gotlandstillägget skall avskaffas och att längdmetertaxan skulle sänkas, för att fraktkostnaderna inte på ett orimligt sätt skulle öka.
Jag beklagar att regeringen inte kommer med några förslag i budgetpropositionen som möjliggör ett avskaffande av Gotlandstillägget i enlighet med utredningens förslag. I budgetpropositionen stå nu endast att ”regeringen avser återkomma...”.
Lika illa är det i regeringens proposition En politik för tillväxt och livskraft i hela landet (prop. 2001/02:4).
På sidan 127 behandlas Gotlandstrafiken. I propositionen, som tydligen ska gälla för hela landet, finns ingenting som talar om hur de för Gotland utomordentliga viktiga transportfrågorna ska hanteras.
Under rubriken Regeringens bedömning står att läsa att Gotlandstrafiken ”... på grund av Gotlands geografiska läge bör reformeras”.
För många företag, och då inte minst åkeriföretag, är det viktigt att det fattas beslut om hur trafiken skall utformas. De flesta företag har olika former av planer för hur produktionen skall utvecklas och vilka investeringsbeslut som skall fattas. Dröjsmål och osäkerheter försvårar för företagen och förhindrar en positiv samhällsutveckling. För företagen på Gotland, som är helt beroende av en fungerande frakttrafik till rimliga kostnader, finns det nu inte något besked om vad som kommer att gälla framöver.
Det oklara läget och regeringens otydliga formuleringar är än mer utmanande när det finns en statlig utredning som har lämnat förslag till regeringen hur denna reformering skulle kunna genomföras.
Denna segdragna fråga är särskilt angelägen nu med de omfattande varsel som finns på den gotländska arbetsmarknaden genom att många företag på Gotland har tvingats till produktionsförändringar.
Utredningens förslag, att avveckla det s.k.Gotlandstillägget genom att sänka längdmetertaxan, beräknas av utredningen kosta 29 miljoner kronor.
Jag förutsätter att den långdragna frågan om fraktkostnaderna till och från Gotland nu kommer till ett snabbt avgörande för att skapa framtidstro och investeringsvilja hos de Gotländska företagen. Detta är särskilt viktigt nu för att kunna möta den besvärliga situationen med många varsel på den gotländska arbetsmarknaden.
Det är även möjligt att sänka fraktkostnaderna genom att göra en omprövning av det s.k. stuverimonopolet. Nu är det så att åkerier kör lastfordonen till hamnen, men ombordkörningen genomförs av ett stuveriföretag. Naturligtvis går det även för de åkeriföretag som kör lastfordonen från hamnen att köra i land fordonen.
Lika självfallet går det att minska kostnaderna om åkeriföretaget som kör lastfordonen till och från hamnen även kör ombord och kör iland lastfordonen. Det är viktigt, inte minst för de gotländska företagen som har att betala fraktkostnaderna till och från Gotland, att de inte betalar mer än vad som är nödvändigt för frakten.
De extra kostnader som nuvarande ordning med monopol på att köra ombord och köra i land fordonen medför, skulle kunna användas till att minska fraktkostnaden till och från Gotland.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Roy Hansson (m) |