Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att statsbidrag till utbyggd IT-teknik över landet skall vara teknikoberoende.
Inriktningen för IT-politiken är att främja tillväxt, sysselsättning, regional utveckling, demokrati och rättvisa, livskvalitet, jämställdhet och mångfald, effektiv offentlig förvaltning samt ett hållbart samhälle. Staten ska prioritera att öka tilliten till IT, kompetensen att använda IT samt tillgängligheten till informationsamhällets tjänster.
Hushåll och företag i alla delar av Sverige bör inom de närmsta åren få tillgång till IT-infrastruktur med hög överföringskapacitet.
Målet är att Sverige som första land skall bli ett informationssamhälle för alla. Detta är ett viktigt mål inte minst för landsbygden.
Därför är tillgänglighetsfrågan viktig. I IT-utredningen talades det uteslutande om fiber, radiolänk och kopparkabel. Den teknik som faktiskt skulle kunna vara den mest kostnadseffektiva att satsa på – elnätskommunikation – nämns inte i utredningen och exkluderas därmed från det stöd som privatpersoner eller kommuner kan tänkas söka.
Vidare står det i första hand nya förbindelser. I detta lägges att det skall vara frågan om nya förbindelser för tele- och datakommunikation vid fast förbindelse eller nya radioförbindelser. Om stödet skall avse nya ledningar gäller det alltså inte för elnätskommunikationen. Om stödet och skattereduktionen för privatpersoner bara avser nya ledningar utnyttjas inte möjligheten att använda det redan existerande nätverket, elnätet, som i dag når alla svenska hushåll.
Detta är också viktigt från konkurrenssynpunkt. En utbyggd elnätskommunikation öppnar också för konkurrens för telefoninätet.
Det behövs en inventering av de tekniker som faktiskt är möjliga att använda, ur en ekonomisk synvinkel, för utbyggnaden av bredband.
Det finns också exportmöjligheter för svenska företag som specialiserats på elnätskommunikation. T.ex. har den sydkoreanska staten satsat 17,8 miljoner dollar på ett researchcenter för elnätskommunikation. En rapport från Deutsche Bank pekar också på att PLC (Power Line Communication) kommer att ta 15 % av den tyska bredbandsmarknaden fram till 2004.
Utvecklingen av en IT-infrastruktur är prioriterad i Sverige och delar av Europa. Snart följer övriga världen efter. Att i Sverige då ha en expertkunskap inom PLC-tekniken och ett utvecklat företagande torde vara intressant ur såväl arbetsmarknadsperspektiv som av ekonomiska skäl.
Elanders Gotab, Stockholm 2001
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Ann-Kristine Johansson (s) |