Motion till riksdagen
2001/02:T461
av Charlotta L Bjälkebring (v)

Infrastruktursatsningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tredje spåret.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om satsningar på spårbunden trafik.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Oxelösunds hamn.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om upprustning av vägtrafiknätet.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättrat taxesystem vid färd över länsgräns och vidare med lokaltrafik.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om telekommunikation.

Inledning

För att utveckla Södermanlands län krävs en rad insatser. Det behövs en samlad politik inom många sakområden som trafik, miljö, näring, kultur, utbildning, omsorg m.fl. De politiska sakområdena hör ihop, de är beroende av varandra och bildar i samverkan med varandra en god livsmiljö och livs­kvalitet. I denna motion tas dock enbart länets infrastruktur upp.

Infrastruktur – kommunikation

Infrastrukturen är av stor betydelse för länets utveckling. Under de senaste åren har en rad infrastruktursatsningar gjorts i Södermanland, t.ex. Svealandsbanan, E 4 och E 20. Detta innebär inte att behoven är tillgodosedda. Västra länsdelen, Vingåker–Katrineholm–Flen är i stort behov av förbättrade kommunikationer och upprustat befintligt vägnät. Inriktningen skall vara att vårda det vi har, minska biltrafikens miljöstörningar och en prioritering av järnvägar, såväl nya bansträckningar som en satsning på ökad regionaltrafik. Södra och östra länets behov av en utbyggnad av Nyköpingslänken är starkt. De fortsatta satsningarna och prioriteringarna bör därför ske inom följande områden.

Järnvägar

Nyköpings‑ och Östgötalänkarna förbinder Stockholm och Linköping och därmed två av Sveriges folktätaste och mest trafikintensiva regioner. Genom snabbtågssystemen sammanbinds huvudstadens och östgötaregionens forskning och högskoleutbildningar, flygplatser och hamnar. Ett nytt transportsy­stem från Uppsala–Stockholm i norr via Nyköping till Norrköping–Linköping och vidare till Jönköping i söder skapar en gemensam kunskaps‑ och arbetsmarknad som blir viktig för östra Götaland. Transporttider runt en timma mellan Stockholm och Linköping på en energisnål och snabb järnväg förbättrar möjligheten till att nå arbete och studier med daglig pendling inte bara mellan Östergötland och Stockholm utan den påverkar även positivt möjligheten för hela östra Götalandsregionen.

TGOJ‑banan Nyköping–Flen–Eskilstuna bör åter tas i bruk för persontrafik. Ett tredje spår in till Stockholm skall prioriteras. En ny och rakare sträckning av banan mellan Eskilstuna och Västerås innebär stora fördelar i form av kortare restid.

Arbetet med att starta persontrafik mellan Eskilstuna och Oxelösund bör prioriteras.

Sträckan Oxelösund–Nyköping–Skavsta bör byggas ut för att binda samman hamnen i Oxelösund med Skavsta flygfält som i kombination med E 4:an bildar en god logistik i regionen. Detta bör ges regeringen till känna.

Oxelösunds hamn

Hamnen har redan stor betydelse regionalt och kan med vissa investeringar utvecklas till en hamn av stor nationell betydelse. Den infrastruktur som finns och som kan utvecklas utifrån de nord‑sydliga kommunikationerna är en tillgång för näringslivet. Även miljöskäl för Stockholms väl talar för en utveckling av Oxelösunds hamn. För Stockholm kan Oxelösunds hamn erbjuda trafik till och från Sverige utan att långtradare först måste passera genom Stockholm på väg ut till Nynäshamn. Detta bör ges regeringen till känna.

Vägar

Väg 55 kan med en upprustning ge Vingåker–Katrineholm–Flen-regionen en ny och bättre anslutning till E 20 och E 4 via Katrineholm–Norrköping. Vägsträckningen bör dras med hänsyn till minsta miljöpåverkan och att trafiken leds utanför städerna. En förbifart runt Katrineholm måste snarast komma till stånd. E 20 förbi Strängnäs måste få sig en lösning. En allmän reparation och upprustning av vägnätet bör snarast inledas i länet och förbättring av säkerhet på vägar med skolskjuts behöver genomföras. En annan satsning som också måste till på många håll för att förbättra trafiksäkerheten är gång‑ och cykelbanor med belysning. Detta bör ges regeringen till känna.

Kollektivtrafik

Trots satsningar på spårbunden kollektivtrafik runt Mälardalen finns det fortfarande olösta problem. Ett av problemen är tågförbindelsen mellan Eskilstuna och Västerås, de två orter där Mälardalens högskola är lokaliserad. Av stor betydelse är att underlätta resandet till högskolor och studieorter såväl inom som utom länet. En satsning på Mälardalens högskola måste åtföljas av en statlig satsning på den spårbundna trafiken mellan länen. Men det krävs även satsningar på informationssystem, handikappåtgärder och trafiksäkerhetsåtgärder för att ge kollektivtrafiken bättre förutsättningar. Ett samordnat taxesystem över länsgränserna och vidare in i lokaltrafiken har betydelse för att fler kan bo och studera i Södermanland och pendla till annan ort. Taxorna i kollektivtrafiken är ett viktigt instrument för att styra över resande från bil till kollektivtrafik, från trafik på väg till järnväg. Detta bör ges regeringen till känna.

Telekommunikation

I Mälardalen behöver infrastrukturen för elektronisk och digital kommunikation utvecklas. Inom elektronisk och digital kommunikation har det under de senaste åren skett en revolutionerande utveckling. Det är av största vikt att utvecklingen av IT åtföljs av en satsning på infrastruktur även i de mer glesbefolkade delarna av Södermanland. Trots närheten till Stockholm är teleledningarna av mycket gammalt skick. Detta försvårar möjligheten att distansarbeta och studera på distans via Internet. Det behövs en satsning på ett mer utvecklat och modernt telekommunikationsnätverk i Södermanland. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 5 oktober 2001

Charlotta L Bjälkebring (v)