Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att upphandlingar om tågverksamhet skall inbegripa möjlighet att ta med sig cykel.
I Sverige får man inte ha med sig cykel på tåget. Det går numera i allmänhet vissa tider på lokaltåg, men inte om du ska åka en längre sträcka. Du är idag som regel tvungen att skicka cykeln tre dagar i förväg med en expressfirma som kör cykeln i lastbil. Det är ett förhållande som inte främjar cyklande, är dåligt ur miljöperspektiv och även samhällsekonomiskt. Situationen är påtagligt annorlunda i flera andra europeiska länder.
Sveriges har en avreglerad tågtrafik. De olika tågbolagen drivs affärsmässigt, och SJ är inget undantag. Varje tågbolag har sin miljöpolicy. SJ:s miljöpolicy säger t.ex.:
Miljöhänsyn ska genomsyra vår verksamhet. Miljöarbetet ska vara branschledande och våra produkter och tjänster ska ses som det mest miljöanpassade resealternativet. Ett aktivt och målinriktat miljöarbete är en förutsättning för god lönsamhet.
Tågbolagen kommer inte betrakta det som lönsamt att se till att det finns möjlighet att ta med cykel. Det är en indirekt miljöhänsyn.Tågbolagen kommer alltså inte göra detta av sig själva. Det krävs att staten tydliggör i upphandlingssituationen att det ska finnas möjlighet att ta med sig cykel. Det gäller inte nödvändigtvis på alla tåg, men åtminstone på något tåg dagligen på olika sträckningar.
Det finns en rad skäl till att den enskilde ska vilja ha med sig cykel på tåg, och det finns stor frustration hos många över hur situationen är idag. Det kan gälla utflykter, ta med sig cykel mellan studieort och hemort, ta med sig cykeln till landet, cykelsemester etc. Många gånger tvingar dagens regler till ett bilåkande man ej önskar.
Men det finns även skäl som är viktiga ur ett nationellt perspektiv.
Uppsatta miljömål som syftar till minskat bilåkande. Det är därför samhällsekonomiskt och miljömässigt bättre att fler åker tåg och färre kör bil. Det gäller även de cyklister som behöver åka tåg.
Av folkhälsoskäl. Ökad fysisk rörelse är av den nationella folkhälsokommittén uppsatt som ett av målen för folkhälsan. Det har också ett syfte samhällsekonomiskt då all fysisk rörelse förebygger sjukdomstillstånd som kostar stat och landsting stora summor.
Det främjar cykelturism. Det finns ett antal människor varje år som åker på cykelsemester i olika länder. En viktig förutsättning är att lätt och smidigt kunna färdas olika sträckor med sin cykel. Sverige är för närvarande inte ett land man väljer om man vill ha med sin egen cykel.
Slutligen är det en viktig signal till människor att staten värnar cyklande genom att se till att det ska gå att ta med sig cykel på tåg. Underlättas cyklande i olika sammanhang kommer cyklandet att öka.
I andra länder i Europa är det vanligt att man kan ta med sig cykeln på tåg. Ofta kan man helt enkelt lyfta på cykeln och ställa den i ett speciellt utrymme i en del av en vagn. Utan förbeställning, ofta utan kostnad, eller till en låg sådan. Så är fallet i t.ex. England, Frankrike, Italien och Danmark. Det gäller i allmänhet på de tåg som inte är snabbgående.
Det var inte länge sedan som det var ovanligt att få ta med cykel på lokaltåg i Sverige. Nu har detta införts på de flesta ställen, och det är uppskattat av många. Det är dags att detta blir möjligt även på längre tågsträckor. Det är dags att staten i framtida upphandling när det gäller tågtrafik inbegriper krav på möjlighet att ta med sig cykel på tåg.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Kerstin-Maria Stalin (mp) |