Motion till riksdagen
2001/02:T451
av Bengt Silfverstrand (s)

Sjöfartsstöd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om temporärt sjöfartsstöd omfattande svensk personal på den
dansk­registrerade färjan M/F Hamlet.

Motivering

Sjöfartsstödet – Lex Hamlet

Regeringen har i proposition 2000/01:127 såväl som i budgetpropositionen 2001/02:1 (Utgiftsområde 22. Kommunikationer) uttalat att man anser det vara av största vikt att bibehålla en livskraftig svensk handelsflotta. Målsättningen är att ge den svenska sjöfarten gentemot omvärlden likvärdiga konkurrensvillkor. I proposition 2000/01:127 föreslås mot denna bakgrund ett nytt sjöfartsstöd. Det nya stödet skall omfatta både lastfartyg och passagerarfartyg i internationell trafik. Stödordningen skall, under förutsättningen att Europeiska kommissionen godkänt förslaget, träda i kraft den 1 oktober.

Det nya svenska sjöfartsstödet kommer att utgå i form av att arbetsgivarens skattekonto krediteras ett belopp motsvarande skatteavdrag och arbetsgivaravgifter på sjöinkomst. I enlighet med betänkande 2001/02:TU3 skall även den allmänna löneavgiften omfattas. Det svenska sjöfartsstödet blir därmed likvärdigt med den s.k. nettolönemodellen som tillämpas i Danmark och kan lämnas till svenska juridiska personer som har sjöfolk anställda ombord på svenskregistrerade fartyg.

Den allmänna uppfattningen inom rederibranschen är att det nya sjöfartsstödet kommer att få positiva effekter för svensk sjöfartsnäring. Av särskilda omständigheter kommer stödet dock inte att få fullt genomslag i Öresundstrafiken eftersom förändringarna inte omfattar de ca 100 personer som idag är oinskränkt skattskyldiga i Sverige och som har en svensk arbetsgivare (Scandlines AB), men arbetar ombord på den danskregistrerade färjan M/F Hamlet som trafikerar Helsingborg–Helsingör.

Färjan M/F Hamlet ägs till 50 procent av Scandlines AB och till 50 procent av Scandlines A/S. Fartyget är registrerat i det danska internationella skeppsregistret (DIS) och bär därför dansk flagg. De båda bolagen har i avtal kommit överens om att bemanningen skall utgöras av såväl svensk som dansk sjöpersonal, där den svenska personalen skall vara anställd av den svenske arbetsgivaren och den danska personalen av den danske arbetsgivaren. Ett viktigt skäl för denna konstruktion är att så långt som möjligt bibehålla principen om lika arbetstillfällen i Sverige och Danmark. Detta har tidigare kunnat uppnås genom att de fartyg som trafikerar Öresund har kunnat fördelas mellan Scandlines AB och Scandlines A/S på så sätt att de svenska fartygen bemannats med svensk personal medan de danska fartygen enbart har haft dansk personal. När M/F Hamlet togs i bruk för några år sedan kunde denna princip inte upprätthållas eftersom balans redan förelåg mellan de två bolagen. M/F Hamlet registrerades efter överenskommelse mellan de båda bolagen i danskt register medan de anställda fördelades med ungefär hälften var på svensk respektive dansk sjöpersonal. Grundprincipen om lika fördelning av arbetstillfällen kunde därmed upprätthållas samtidigt som den blandade besättningen på M/F Hamlet aktivt bidrar till att förbättra integrationen i Öresundsregionen mellan svensk och dansk arbetsmarknad.

Jag inser att grundprincipen för att erhålla svenskt sjöfartsstöd måste vara att fartyget har svensk flagg. Samtidigt kan jag konstatera att förhållandena i fråga om M/F Hamlet och Öresundstrafiken är av sådan art att det rimligen av synnerliga skäl borde kunna utformas någon form av dispens eller undantagsregel i detta fall. Detta är inte minst mot bakgrund av regeringens uttalande att syftet med det utökade rederistödet är att skapa likvärdiga konkurrensvillkor mellan svenska och utländska rederier. Eftersom den svenska personalen, som är anställd av svensk arbetsgivare men arbetar ombord på ett av svensk juridisk person hälftenägt danskregistrerat fartyg, inte kommer att omfattas av det nya regelverket, uppnås inte den här eftersträvade konkurrensneutraliteten för detta fartyg.

Det föreligger enligt min mening härutöver synnerligen starka sociala skäl att åstadkomma en åtminstone temporär särlösning för den svenska personalen på M/F Hamlet eftersom berörda män och kvinnor i annat fall riskerar att förlora sina arbeten. En stor del av de anställda är lågutbildade kvinnor, och många har uppnått en ålder som gör det näst intill omöjligt att skaffa sig andra arbeten. För att komma i åtnjutande av det danska rederistödet respektive omfattas av dubbelbeskattningsavtalet måste berörd svensk personal övergå till dansk arbetsgivare och danska kollektivavtal.

Sverige står nu mitt uppe i intensiva förhandlingar med Danmark i syfte att rasera de hinder på främst skatte-, socialförsäkrings- och arbetsmarknadsområdet som återstår för att skapa en fullvärdig integration i Öresundsregionen. Jag noterar samtidigt att den skattefrihet som enligt särskilda övergångsbestämmelser gäller för bl.a. i Sverige obegränsat skattskyldiga sjömän anställda på danskregistrerade fartyg förlängts till att gälla också vid 2003 års taxering. Mot denna bakgrund föreslår jag att den svenska personal som under svensk arbetsgivare arbetar på den danskregistrerade färjan Hamlet i Öresundstrafiken, under hänvisning till att synnerliga skäl föreligger och i avvaktan på att en permanent lösning av integrationsfrågorna på detta område kommer till stånd, omfattas av det svenska sjöfartsstödet och att denna temporära åtgärd omfattar åtminstone samma tidsperiod som ovannämnda skattefrihet.

Stockholm den 5 oktober 2001

Bengt Silfverstrand (s)