Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ersätta vägsalt med annat halkbekämpningsmedel.
Vintern står för dörren och snart kommer vi att uppleva hala vägar. De vanligaste halkbekämpningsmedlen är idag sand och salt. Sanden, som är miljövänligast, har tyvärr en benägenhet att snabbt ”blåsa bort” från vägbanan och hamna i diket. Saltet däremot är ett effektivt halkbekämpningsmedel som används på många vägar i vårt land. Saltet medför dock flera nackdelar. Det blir moddigt på vägarna och slasket som bildas lägger sig på bilarna. Den beläggning som uppstår på bilarna leder till att de rostar ganska snabbt och dessutom blir det smutsiga vindrutor som leder till sämre sikt. Saltet påverkar även naturen på ett negativt sätt när det påverkar växtligheten i vägrenarna och förstör vattendrag. Oerhört många bilister önskar slippa saltet på vägbanorna, men eftersom man inte har något billigt ersättningsmedel så föredrar vägförvaltning och kommuner att fortsätta med saltning.
Enkäter i våra län, Västernorrlands och Västerbottens, visar tydligt att bilister och yrkeschaufförer önskar få bort salt som halkbekämpningsmedel. För några år sedan gjordes en namninsamling i Medelpad mot vägsaltet och på tre veckor hade närmare 19 000 människor skrivit på dessa protestlistor.
En del län, som exempelvis Jämtlands, väljer att inte salta sina vägar. De har inte anmärkningsvärt fler allvarliga olyckor än län som saltar sina vägar.
Det finns andra halkbekämpningsmedel, som exempelvis kalciummagnesiumacetat (CMA). Det är det enda ersättningsmedel som har lika goda halkbekämpningsegenskaper som salt. Det är också bättre från miljösynpunkt. Det är emellertid dyrare än salt och därför väljer man att inte använda CMA.
Frågan är om man då har sett på alla kostnader som uppstår när man använder salt. Har CMA jämförts med de kostnader som uppstår till följd av rostiga bilar, förstörda vägrenar och vattendrag? Regeringen bör med tanke på miljön titta på möjligheterna att övergå från salt till miljövänligare halkbekämpningsmedel.
På många håll i landet saltas det onödigt mycket och ofta. Därför bör det gå ut rekommendationer om att halkbekämpning med salt ska vara restriktivare.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Birgitta Sellén (c) |
Åke Sandström (c) |