Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den automatiska hastighetsövervakningen skall utökas i syfte att minska stressen på våra motorvägar och därigenom rädda liv.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om säkerhetsutrustning för färdtjänst och skolskjutsfordon.
Trots att det råder en politisk enighet om den s k nollvisionen i trafiken, det vill säga att målet ska vara att inga människor ska dödas i trafiken, så har antalet dödsolyckor ökat de senaste åren. Även 2001 ser det ut att bli en ökning av dödade och skadade i trafiken.
Denna utveckling måste till att börja med brytas. Vi måste fördjupa vårt engagemang i trafiksäkerhetsfrågor och i arbetet för nollvisionen. Goda exempel finns att tillgå. Sedan några år tillbaka driver Vägverket projektet ”lite lugnare tempo”. Syftet har varit att minska hastigheten i trafiken och därigenom minska antalet olyckor. Genom att man bland annat har använt automatiska kameror för att övervaka trafiken har antalet olyckor minskat drastiskt. Vissa studier pekar på en halvering av antalet olyckor.
Också biltrafikanterna har varit positiva. Två av tre bilister upplevde när de tillfrågades att kampanjen ledde till att bilister i allmänhet sänkte hastigheten. Sju av tio bilister ansåg att den automatiska hastighetskameran skulle vara kvar efter kampanjperiodens slut.
Vi föreslår därför att den automatiska hastighetsövervakningen skall utökas i syfta att minska stressen på våra motorvägar och därigenom rädda liv.
Det är nödvändigt att dämpa takten i trafiken och många åtgärder måste vidtagas. Övervakningskameror är en.
För funktionshindrade som nyttjar färdtjänsten är säkerheten alltför ofta bristfällig. Vanligen saknas möjlighet att spänna fast rullstolsbundna med trepunktsbälte, i stället fästs rullstolen i fordonets golv. Vid en olycka är passagerarna hänvisade till det midjebälte som är fast monterat i rullstolen. Det är orimligt att lägre krav ska ställas på fordon för funktionshindrade än vad som gäller för övriga trafikanter – särskilt eftersom färdtjänsten är något som erbjuds personer som inte har andra möjligheter att resa och därför inte själva kan välja om man vill åka med eller inte. Därför borde det finnas lagkrav för skolskjuts och färdtjänst om obligatorisk bältesanvändning.
Stockholm den 28 september 2001 |
|
Sylvia Lindgren (s) |
Barbro Andersson Öhrn (s) |