Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om utvidgad försöksverksamhet med alkolås och villkorlig körkortsåterkallelse.
I Sverige anmäldes förra året 16 523 rattfylleribrott, varav 3 805 var s.k. drograttfylleribrott. Enligt uppskattningar kör 14 000 onyktra förare varje dag på svenska vägar. Dessa förare utsätter sig själva och andra människor för oerhörda risker. Varje år återkallas ca 10 000 körkort på grund av trafikonykterhetsbrott. I normalfallet varar återkallelsen i minst 12 månader. Är återkallelsen längre än 12 månader måste föraren genomgå ett nytt körkortsprov och en ny lämplighetsprövning för att återfå körkortet. Ett förlorat körkort kan göra att missbruket förvärras om följderna blir att personen isoleras eller mister sitt arbete. De som är beroende av bilen, exempelvis i sitt arbete, uppfattar återkallelsen som ett hårt straff.
S.k. alkolås som omöjliggör framförande av fordonet om föraren är berusad kan effektivt bidra till rehabiliteringen med bibehållen trafiksäkerhet. På försök har alkolås provats i delar av landet och visat sig fungera väl. Med alkolås kan man införa en villkorlig körkortsåterkallelse.
Länsstyrelsen i Halland har sedan försöken påbörjades tagit emot ett antal förfrågningar om deltagande i verksamheten. För att en person ska kunna delta måste han eller hon vara folkbokförd i försökslänen. Både näringsministern och Vägverkets generaldirektör har konstaterat att försöken varit lyckade och bör utvidgas till hela landet.
Lagen om försöksverksamhet med villkorlig körkortsåterkallelse bör efter erforderliga överväganden ändras så att den omfattar flera län, däribland Hallands län.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Lars Gustafsson (kd) |
Ester Lindstedt-Staaf (kd) |