Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om persontransport i buss på motorväg.
När man åker bil finns det lag på att man måste ha säkerhetsbälte på sig. Så är inte fallet när man färdas i buss. Det är till och med så att man tvingas stå vid transporten oavsett hur fort det går, på grund av brist på sittplats. För skolbarn i skolskjutstransporter är denna brist på säkerhet vid färd mycket farlig och direkt olämplig.
Vid färd i storstad där hastigheten är begränsad till max 50 km/tim kan det vara acceptabelt att stå i en buss under en kortare färd, även om det säkerhetsmässigt inte är optimalt. Värre är det när bussarna färdas med maxhastigheten 90 km/tim; en kraftig inbromsning är tillräckligt för att stående ska tappa balansen och riskera skador.
Med en allt större andel kollektiv pendling, i sig något positivt, ökar belastningen på kollektivtrafiken utan att företagen alltid väljer att öka kapaciteten i motsvarande grad. För luttrade pendlare är det ofta en lycka att komma med bussen, men det är ingen tvekan om att stående passagerare på bussar i motortrafikfart är en trafikfara. För skolbarn är det ytterst olämpligt och farligt att stå eller sitta på golvet i bussen under färd som många tvingas göra i dag i sin färd till skolan.
Därför bör ett förbud införas mot att transportera resenärer stående vid färd i högre hastigheter.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Christina Pettersson (s) |
Eva Arvidsson (s) |