Motion till riksdagen
2001/02:T351
av Camilla Sköld Jansson m.fl. (v)

Ägarstrategi för Green Cargo


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att ägarstrategin för Green Cargo kompletteras med målsättningar om att bolaget har att leva upp till ett särskilt samhällsintresse.

Järnvägstrafik som samhällsintresse

I regeringens proposition Ändrad verksamhetsform för SJ m.m.

(1999/2000:78) sägs:

Järnvägstrafiken har sin givna plats i dagens och morgondagens transportsystem. Inte minst delmålen en säker trafik och en god miljö talar för järnvägen. ... Väl fungerande järnvägstransporter är en viktig förutsättning för att tillgodose näringslivets behov av långväga transporter och för en effektiv och konkurrenskraftig kollektivtrafik. ... En väl utvecklad järnvägstrafik kan också bidra till målet om en positiv regional utveckling.

Vid årsskiftet 2000/2001 bolagiserades SJ och godstrafiken sköts av bolaget Green Cargo, som fortfarande är ett helägt statligt företag. Trots den korta tid som gått sedan bolagiseringen har Green Cargo fått stark kritik från offentliga institutioner och näringslivet i t.ex. Jämtland. Kritiken riktar sig mot företagets agerande när det, utifrån målsättningen ”att skapa värde”, beslutat att chockhöja priset på godstransporter och också beslutat om att sluta trafikera en del sträckor.

Kritiken riktar sig mot Green Cargos sätt att agera, där det inledningsvis inte visades något intresse från det statliga företagets sida att föra någon konstruktiv dialog, men kritiken är också hård mot innebörden i Green Cargos beslut. Flera företag har valt lokaliseringsort av det skälet att det finns tillgång till transport av gods på järnväg. Vidare är det ur miljösynpunkt viktigt att mängden gods som transporteras på järnväg inte minskas.

Enligt tidningsuppgifter anser sig Green Cargo inte ha något som helst samhällsintresse att uppfylla utan budskapet är tydligt: Vår strategi är att tjäna pengar. Det är vårt uppdrag och ingenting annat(Östersunds Posten 2001-09-22).

Green Cargos verksamhet

Staten äger en rad företag där merparten ska verka under marknadsmässiga villkor och krav, men det finns även företag som anses ha särskilda samhälls­intressen att uppfylla inom ramen för ett resultatkrav.

Med de riktlinjer som Green Cargo i dag har att arbeta efter, är det uppenbart att bolaget inte är något redskap för de formuleringar som citerats ovan från propositionen; som att ”en god miljö talar för järnvägen”, eller att ”väl fungerande järnvägstransporter är en viktig förutsättning för att tillgodose näringslivets behov. En väl utvecklad järnvägstrafik kan också bidra till målet om en positiv regional utveckling”.

Målsättningar som att hela landet ska ha tillgång till godstransport på järnväg samt målsättningar om en framåtsyftande miljöpolitik är viktiga samhällsintressen. För att uppfylla dessa målsättningar är Green Cargos verksamhet ett viktigt inslag. Riksdagen bör därför ge regeringen till känna att ägarstrategin för företaget ska kompletteras med målsättningar om att leva upp till ett särskilt samhällsintresse.

Stockholm den 30 september 2001

Camilla Sköld Jansson (v)

Hans Andersson (v)

Lennart Beijer (v)

Britt-Marie Danestig (v)

Kalle Larsson (v)

Lennart Värmby (v)

Gunilla Wahlén (v)

Karin Svensson Smith (v)

Lennart Gustavsson (v)

Stig Eriksson (v)