Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om organisationen av förarproven.
Vägverket, vars huvuduppgift är att planera och verkställa riksdagens och regeringens beslut på vägområdet, har många sidoverksamheter att administrera. Att utarbeta underlag och låta körkortsaspiranter avlägga förarprov för körkort är en av många uppgifter som enligt författningen åvilar Vägverket.
Detta innebär att tillsynen såväl av körskolorna som av de personer vars uppgift är att genomföra förarproven enligt regelverket ligger inom Vägverkets ansvarsområde, såväl administrativt som ekonomiskt.
Antalet sökande till dessa förarprov har under 90-talet minskat något, sannolikt till viss del beroende på att främst storstadsungdomar i relativt stor utsträckning avstått från att äga bil och därför saknat anledning att avlägga förarprov. Situationen har förändrats något de senaste två åren och antalet körkortselever har ökat.
Kunskaperna som krävs för att klara ett förarprov kan inhämtas på lite olika vägar. Övningskörning kan endera ske genom att någon i bekantskapskretsen åtar sig att vara instruktör, eller genom konventionell körskoleutbildning, då utbildad handledare anlitas. Eftersom kostnaden att gå via körskolan av naturliga skäl är väsentligt större än att utnyttja privatbil och anhörig, väljer alltfler att som s.k. privatister anmäla sig för att avlägga sitt förarprov. Statistiken visar att en högre andel av dem som valt att skaffa sina körkunskaper via körskolesystemet klarar sitt förarprov vid första försöket, medan privatisterna i högre utsträckning tvingas att avlägga såväl teoriprovet som det praktiska provet mer än en gång.
Systemet har lett till att väntetiderna för uppkörning har ökat och köerna för uppkörning är i dag längre än någonsin tidigare. I storstadsregionerna är väntetiderna längst. Situationen är med andra ord fullständigt oacceptabel. Det sätt på vilket Vägverkets förarprovsavdelning planerar sin verksamhet har sedan länge passerat anständighetens gräns. Felet ligger, enligt vår bedömning, inte ute på regionkontoren. Där gör personalen vad man kan för att korta köerna. Det är på central nivå som man inte har grepp om situationen.
Från och med den 1 april 2001 införde Vägverket ett nytt bokningssystem som prioriterar dem som skall göra sitt förarprov för första eller andra gången. Målet är att man skall erbjudas tid för sitt första och andra kunskapsprov och/eller körprov inom tre veckor. Tid för det tredje och följande kunskaps- eller körprovet kommer att erbjudas tidigast efter åtta veckor. Syftet med bokningsprincipen är att uppmuntra till att komma väl förberedd till provet. I dag är väntetiden för att avlägga prov på sina håll dessutom så lång att de nya bokningsreglerna inte fungerar fullt ut.
För den som är klar med sin förarutbildning är det oerhört viktigt att snabbt få avlägga sina förarprov. Det är helt enkelt inte acceptabelt med väntetider på upp till åtta veckor. Det är även fullkomligt oacceptabelt att de sökande skall rangordnas i kön utifrån vilken gång i ordningen de ansöker om att få avlägga proven.
Regeringen måste ge Vägverket i uppdrag att organisera sin förarprovsavdelning på ett sådant sätt att väntetiderna förkortas och att inga grupper av sökande diskrimineras på grund av att de misslyckats vid tidigare prov.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Per-Richard Molén (m) |
|
Tom Heyman (m) |
Lars Björkman (m) |
Birgitta Wistrand (m) |
Jan-Evert Rådhström (m) |
Lars Elinderson (m) |
Jeppe Johnsson (m) |
Elizabeth Nyström (m) |
Per Westerberg (m) |
Fredrik Reinfeldt (m) |
Karin Enström (m) |