Motion till riksdagen
2001/02:T33
av Leif Jakobsson m.fl. (s)

med anledning av prop. 2001/02:20 Infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ett starkt regionalt inflytande över prioriteringsbeslut som har regional bäring.

Motivering

I regeringens proposition 2001/02:20, Infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportssystem, föreslås ramar, mål och organisation för den största satsningen någonsin på infrastrukturen i Sverige. Propositionen visar på en väg där både tillväxt och ekologisk hållbarhet kan kombineras för en hållbar utveckling.

Riksdagens transportpolitiska beslut 1998 byggde på regeringens proposition 1997/98:56 Transportsystem för en hållbar utveckling och Kommunikationskommitténs arbete. I propositionen argumenterar man starkt för en effektivare sektorssamordning på regional nivå. Genom utvecklat samspel mellan olika regionala och lokala aktörer ville man öka samordningen vid planeringen mellan bebyggelse, infrastruktur och trafik. Länsstyrelser och självstyrelseorgan gavs en central roll i den samordningen.

Den nu föreliggande propositionen föreslår en annorlunda ansvarsfördelning genom att följande insatser flyttas från de regionala planerna till den samlade järnvägsplanen:

Därutöver flyttas följande åtgärder i vägnätet från de regionala vägplanerna till den nationella planen:

Region Skåne som startade försöksverksamheten med självstyrelseorgan
1/1 1999 har under de gångna åren arbetat mycket aktivt med RTI-planen både som strategiskt utvecklingsverktyg och i ett ambitiöst arbete att förankra planens prioriteringar i kommunerna och bland andra aktörer i länet.

Rollen för region Skåne i arbetet har varit att

Samverkan mellan de regionala aktörerna, inte minst med kommunerna, men också trafikverkens regionala enheter, organisationer och länsstyrelsen, har varit ett starkt förtecken i det arbete som genomförts under 1999–2001. Det har handlat om ett gemensamt arbete med underlagsmaterial, att förmedla information i båda riktningarna i den ganska komplexa process som infrastrukturplaneringen är samt att få till stånd en bred diskussion kring infrastrukturfrågorna i Skåne.

Erfarenheterna hittills kan sammanfattas så här:

Resultatet av att först Regionförbundet och senare Region Skåne omarbetade den gamla RTI-planen blev att järnvägens andel av den totala volymen steg från 12 till närmare 20 %. Det argument som framförs i propositionen om att järnvägsinvesteringarna hamnat i underläge med nuvarande beslutsordning gäller alltså inte i Skåne.

Med anledning av erfarenheterna i Skåne hittills vore det mycket olyckligt om detta arbete nu tvingas avbrytas och att de regionala aspekterna på framför allt prioriteringsarbetet när det gäller järnvägsinvesteringar som har stor betydelse för den regionala kollektivtrafiken riskerar att hamna i underläge.

De argument som vi vill anföra för ett starkt regionalt inflytande på prioriteringsbesluten är följande:

Den organisation som propositionen föreslår med en samlad järnvägsplan motiveras med en förväntad större effektivitet. Vi anser att det krävs en beslutsmodell där både det regionala intresset, kunskapen och engagemanget tas till vara samtidigt som de nationella intressena tillgodoses. En möjlig väg vore att prioriteringsbeslut både ska tas på central nivå och på den regionala nivån. Det praktiska resultatet blir då en förhandlingssituation lik den som Region Skåne upparbetat med berörda myndigheter under de senaste åren.

Stockholm den 18 oktober 2001

Leif Jakobsson (s)

Anders Bengtsson (s)

Marie Granlund (s)

Kent Härstedt (s)

Anita Jönsson (s)

Marianne Jönsson (s)

Anders Karlsson (s)

Hillevi Larsson (s)

Kaj Larsson (s)

Britt-Marie Lindkvist (s)

Ronny Olander (s)

Catherine Persson (s)

Bengt Silfverstrand (s)

Karin Wegestål (s)

Ulla Wester (s)