Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att omgående besluta om byggstart för en ny E 4 med motorvägsstandard mellan Mehedeby och Uppsala.
Kommunikationerna till och från Gävle är av avgörande betydelse för utvecklingen av Gävle och Gävleborgs län. Under framför allt 1970- och 80-talen byggdes vägnätet ut, vilket var gynnsamt för utvecklingen men inte tillräckligt. Nu måste något göras snabbt med E 4-sträckningen mellan Mehedeby och Uppsala. I maj månad 2000 beslutade regeringen om dragningen av E 4, men ännu har inget besked kommit om byggstart.
Standarden på E 4 mellan Mehedeby och Uppsala är oacceptabel. Där finns 11 sträckor med en sammanlagd längd på 25 km där farten är begränsad till 50 eller 70 km/tim. Alla trafikanter tvingas till ständiga fartändringar, vilket är negativt för både miljö och trafiksäkerhet. Den dåliga standarden på denna del av E 4 upplevs av alla som den kanske värsta flaskhalsen på hela E 4 i Sverige.
Sedan 1960-talet har frågan stötts och blötts men utan resultat. Redan för 30 år sedan fanns det långt gångna planer på en ny E 4 mellan Uppsala och Mehedeby. I början av 1990-talet fattade Vägverket beslut om att förlägga en ny E 4 öster om Uppsala och väster om Tierp, vilket skulle ge den bästa trafikavlastningen i Uppsala samt den bästa samhällsekonomiska lönsamheten. Därefter hamnade frågan på regeringens bord i vänteläge. Inget hände. I september 1999 beställde Björn Rosengren fler utredningar, eftersom det enligt honom behövdes ytterligare underlag för att regeringen skulle kunna göra en riktig intresseavvägning. Regeringens hantering av frågan innebär en stor risk för att detta så angelägna vägprojekt försenas ytterligare. Regeringen har sagt ja till vägdragningen, så varför förhala byggstarten?
Medan gävleborgarna väntar på byggstart förblir Uppland en flaskhals för genomfartstrafiken med trafikljus och dålig standard. Detta har negativa konsekvenser för såväl trafiksäkerhet, planering, näringspolitik som för miljön. Nuvarande E 4 genom Uppsala län är också en mycket olycksdrabbad sträcka. Detta beror på den höga trafikbelastningen och på att vägen går genom flera tätorter. En ny E 4 med motorvägsstandard skulle få mycket positiva effekter för trafiksäkerheten.
Undersökningar visar att olycksrisken är ungefär hälften så stor på en motorväg som på en 13-metersväg med normala siktförhållanden. Övervägande delen av nuvarande E 4 har 13 meters vägbredd med begränsade siktförhållanden. Enligt Vägverket skulle antalet olyckor mellan Uppsala och Mehedeby minska med ungefär 80 per år med den nya E 4. E 4 genom Uppsala drabbas nästan dagligen av incidenter, vilket medför skador och trafikstockningar. Det är därför mycket olyckligt att regeringen ännu inte fattat beslut om byggstart för nya E 4.
Jag anser att det nu krävs beslut i denna långbänksfråga. När Socialdemokraterna var i opposition 1991–1994 reserverade de sig mot regeringens förslag till vägbyggen och lovade att lägga 168 miljarder på motorväg ända till Sundsvall. I en motion undertecknad av bland andra Ulrica Messing, 1992/93:T71, hade man till och med finansieringen klar. Var har den beslutsamheten tagit vägen? Nu är det dags att den socialdemokratiska regeringen tar sitt ansvar så att den nya E 4 snabbt kan byggas. För att säkra den lokala arbetsmarknaden behövs en acceptabel E 4 mellan Gävle och Mälardalen.
Stockholm den 24 september 2001 |
|
Ragnwi Marcelind (kd) |