Riksdagen begär att regeringen utreder förslag till ändring av gällande lagstiftning, i enlighet med vad som i motionen anförs, rörande bortforsling av fordon placerade på vägren till motorväg.
Stillastående fordon placerade i motorvägens ”utryckningsfil”, dvs vägrenen till höger om körfälten, utgör en risk för trafikolyckor. Till skillnad från t ex gående eller cyklister, som omedelbart avvisas om de påträffas på motorväg, därför att de utgör fara för sig själva och andra, kan fordon som placeras på vägren till motorväg stå kvar där i veckor, t o m månader, innan de bortforslas – i bästa fall markerade med polisens blå/vita band eller med mer eller mindre synlig varningstriangel. Men dessvärre lika ofta utan någondera.
Möjligheterna att flytta övergivna fordon är synnerligen utförligt reglerade i såväl en förordning (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall, som i trafikförordningen (1998:1276) m.fl. lokala bestämmelser. Gemensamt för lagstiftningen är emellertid att för att fordonet skall få flyttas skall det föreligga risk för att fordonet utgör en fara. Enligt uppgift från berörda myndigheter föranleder i dagens läge sådan riskbedömning i praktiken ofta att beslut om bortforsling fördröjs eller uteblir. Förhållandena tycks variera mellan olika delar av landet. Den logiska lösningen på detta problem torde vara att göra särskild riskbedömning överflödig genom att generellt slå fast i lagtext att stillastående fordon placerat på vägrenen till en motorväg utgör sådan trafikfara att det åligger ansvarig myndighet att tillse att fordonet bortforslas skyndsamt och inte senare än 12 timmar från det att fordonet påträffats.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Björn von der Esch (kd) |