Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka informationen om olycksfallsrisker i samband med körkortsförnyelse till personer över 65 år.
Riksdagen begär hos regeringen en utredning om ändrad lagstiftning innebärande förenkling av körkortsutgivning med begränsad behörighet.
Drygt en miljon körkortsinnehavare i Sverige är 65 år eller äldre. Körkortet har för många blivit en så självklar del av ”ett normalt liv” att man ser det som en mänsklig rättighet. Att fråntas körkortet kan därför bli ett mycket stort slag för den enskilde. För många av dessa är bilen ett nödvändigt kommunikationsmedel på grund av brister i de allmänna kommunikationerna. Flertalet är dessutom för friska för att komma i åtnjutande av färdtjänst.
Samtidigt kan vi inte blunda för att gruppen 65-plus utgör en femtedel av alla körkortsinnehavare och en tredjedel av alla i trafiken dödade bilförare. I vilken utsträckning de varit vållande av trafikolyckan framgår inte av statistiken, men vi vet att de mest typiska ”äldreolyckorna” är korsningsolycka, vänstersväng in på korsande väg och att man missat väjnings- eller stopplikt. Påkörning bakifrån och att man befinner sig på fel körfält är andra orsaker.
Bakom olyckorna ligger ofta hälsoproblem som nedsatt högre hjärnfunktion och hjärt-kärlsjukdom, epilepsi, diabetes, alkoholberoende och vakenhetsstörningar. Ett särskilt problem utgör läkemedel som kan påverka körförmågan.
De flesta äldre bilförare anpassar sitt bilkörande efter sin förmåga och kör försiktigt och trafiksäkert. Åtgärder behöver dock vidtas för att minska antalet fordonsolyckor där äldre bilförare är inblandade. En sådan är att informera åldersgruppen 65-plus om olycksfallsriskerna vid förnyelse av körkort. En annan är att ändra lagstiftningen så att det blir enkelt att erhålla körkort med begränsad behörighet, t ex körning endast i dagsljus.
Stockholm den 24 september 2001 |
|
Maria Larsson (kd) |