Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Europakorridoren.
Sverige är, i europeiskt perspektiv, ett avlägset beläget land med stort behov av väl fungerande infrastruktur för att hävda sig i den internationella konkurrensen. Genom att Öresundsbron färdigställts har Sverige närmat sig det övriga Europa.
Sverige har också behov av effektivare lokala och regionala kommunikationer inom landet. Av miljöskäl behöver vi också ett konkurrenskraftigt järnvägsnät för att kunna överföra mer av godstransporter till järnväg.
Nästa steg för att knyta Sverige närmare kontinenten måste bli att Europakorridoren förverkligas. 80 procent av alla svenskar som studerar på universitet eller högskolor gör det inom Europakorridoren. Inom 60 minuters restid från korridorens kärna bor cirka 65 procent av Sveriges befolkning, 5,5 miljoner. Här finns 50 procent av landets alla arbetstillfällen och 65 procent av all BNP produceras där. Med Europakorridoren får en av Sveriges viktigaste regioner väsentligt förbättrade lokala och regionala kommunikationer samtidigt som Sverige kommer närmare Europa.
Europakorridoren innebär utbyggnad av två banor: Europabanan, som följer E 4:an och sträcker sig mellan Stockholm, Jönköping, Köpenhamn och Hamburg. Götalandsbanan, som följer ett öst-västligt stråk utmed riksväg 40, mellan Göteborg, Borås och Jönköping.
Europakorridoren binder inte enbart samman Sveriges storstadsregioner. Flera av landets viktigaste medelstora regioner får också närmare till storstäderna – och till varandra. I Europakorridoren skapas samverkan i nätverk, baserade på moderna, snabba kommunikationer.
Tåget är ett transportmedel med många fördelar. Det är miljövänligt, engergisnålt, snabbt, säkert och bekvämt.
Miljövänligt: Om inget görs kommer biltrafiken att öka med 30 procent fram till år 2010. Varje dag rullar mer än 1 500 långtradare genom Småland, bara på E 4:an.
Energisnålt: Med samma mängd energi som förbrukas vid 100 km tågfärd, kommer man endast 26 km med bil och 11 km med flyg.
Snabbt: Från Stockholm till Jönköping beräknas restiden kunna komma ner till 90 minuter, mellan Stockholm och Köpenhamn 2 timmar och 50 minuter. Tåget blir klart konkurrensmässigt med flyget också vad avser tiden. Professor Åke E Andersson menar att den personliga rörligheten fortsätter att öka. Tillgång till snabba kommunikationer ger helt andra förutsättningar att bo på landsbygd/glesbygd och ändå kunna pendla till såväl arbete som studier på ett rationellt tidsmässigt sätt.
Säkert: Skadefrekvensen är 100 gånger större med bil än med tåg.
Studier som SJ genomfört i en studie från 1993–95 pekar på såväl samhällsekonomisk som företagsekonomisk lönsamhet. Kostnaden är beräknad till 18 miljarder varav 6 miljarder till tunneln mellan Helsingborg och Helsingör. Investeringskostnaden motsvarar 10 procent av de årliga exportintäkterna från skogs- och stålbranschen.
Det är glädjande att regeringen omprövat sin tidigare analys om att Europakorridoren inte behövs. Förverkligandet av Europakorridoren är en viktig satsning för Sveriges fortsatta möjlighet till tillväxt och utveckling. En utredning med konsekvensanalys bör omedelbart beslutas för att beslut sedan ska fattas och projektering komma igång.
Stockholm den 28 september 2001 |
|
Göran Hägglund (kd) |
Maria Larsson (kd) |