Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om cykling och cykelleder.
Sverige är ett utvecklat välfärdssamhälle med allt positivt detta för med sig. Men det finns självklart också problem och brister som ett modernt samhälle för med sig. Ett sådant problem är folkhälsan. Västvärldens sätt att leva, med kostvanor och livsstilar i övrigt, har också fört med sig välfärdssjukdomar som det är angeläget att vidta åtgärder emot.
Samtidigt drabbas välfärdsnationerna av ett annat välfärdsproblem. De växande hoten mot vår miljö är allvarliga och det är angeläget med insatser på alla områden, i alla nationer, för att säkra framtidens livsmiljö för kommande generationer. Biltrafikens negativa påverkan på vår miljö är tydlig. Det krävs här insatser i form av trafikinvesteringar för att få biltrafiken att flyta smidigare, för att öka kollektivtrafikresandet men också för att underlätta för den som kan och vill ta sig fram på mer miljövänligt sätt.
Ska vi klara insatser för en bättre miljö och också klara att fortsätta utveckla välfärden så är tillväxten en avgörande bas för detta. Utöver våra basindustrier, den nya teknikens företag och alla de välfärdsvinster som följer av en väl utbyggd offentlig sektor är turismen en viktig bas för tillväxten.
Den näringen behöver också stimulans och möjligheter att växa.
Dessa tre områden – folkhälsan, miljöfrågorna och turistnäringen – kan förenas i många dimensioner.
En så enkel och genial uppfinning som cykeln är en sådan förenande faktor.
Vårt land är ett underbart cykelland med naturen, topografin och alla turistmål. Mycket i Sverige har förbättrats på många håll, men mycket återstår att göra. Regeringens proposition 2001/02:20 Infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem skulle kunna innehålla ett mer utvecklat perspektiv och förslag till åtgärder för att stärka cykelns roll i samhället.
Det är angeläget att utforma en offensiv strategi för att stimulera cyklande och säkerställa möjligheterna till detta såväl i tätorter som på landsbygden. För att underlätta utbyggnaden av vårt cykelnät är det också angeläget att riksdagen kan rikta en uppmaning till regeringen om vikten av att ge Vägverket ett tydligt uppdrag att planera och bygga vägar och cykelleder som befrämjar säkerheten för cyklande.
Den modernisering av det statliga järnvägsnätet som nu genomförs kommer att ”friställa” nya banvallar till följd av att vissa banor får ny sträckning. Så är t.ex. fallet med delar av Västkustbanan. Det är angeläget att de överblivna banvallarna ställs till Vägverkets förfogande i den utsträckning som de är lämpade att ingå i en cykelled. Därför är det angeläget att riksdagen ger regeringen till känna sin mening att Banverket och Vägverket bör ges ett uppdrag att samverka för att tillvarata de värden som finns i till exempel nedlagda banvallar, där de kan utgöra underlag för cykelvägar.
Stockholm den 18 oktober 2001 |
|
Ingemar Josefsson (s) |
|
Eva Johansson (s) |
Eva Arvidsson (s) |