Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Vänersjöfartens framtid.
Vänersjöfarten har stor betydelse för Värmland och regionen runt Vänern.
Det gäller transporter från skogs- och verkstadsindustrin, oljeprodukter m.m. För många företag, t.ex. Valmet, är Vänersjöfarten helt avgörande för att kunna leverera stora cylindrar till pappersmaskiner. De är så stora att de inte går att transportera på annat sätt än sjövägen. Det är risk att företag som Valmet, Casco, Stora och Billerud flyttar delar av sin verksamhet eller i värsta fall hela sin produktion om inte Vänersjöfarten överlever.
Utvecklingen för Vänersjöfarten är tyvärr tydlig. Volymen/tonnaget minskar stadigt. När banavgifterna sänktes 1998 så ledde det till att pappers-, massa- och oljetransporter lades över på järnvägen. Därmed försvann underlaget för de specialbyggda fartygen, de s.k. Vänerskyttlarna. Dessa skyttlar transporterar papper och massa nedströms och olja uppströms.
Dessa Vänerskyttlar har nu sålts till Holland. De har alltså blivit utkonkurrerade av andra transportslag, främst järnväg. Försvinner skyttlarna minskar linjetrafiken på Vänern med ca 40 procent.
För att rädda Vänersjöfarten krävs bl.a. lägre farledskostnader och lotsavgifter.
En utredning, ledd av Bengt K.Å. Johansson, förslog bl.a. en sänkning av lots- och farledsavgifter med 50 procent. Det skulle innebära att kanalpassage skulle kostat 2.000 kronor. I stället har utvecklingen varit att kostnaderna ökat. I dag kostar en kanalpassage 6.000kr.
Det är viktigt att Vänersjöfarten kan konkurrera på samma villkor som andra transportslag, t.ex. järnväg. Om så inte sker mycket snart, finns risk att Vänersjöfarten försvinner med effekter som blir mycket drastiska för regionen.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Per-Samuel Nisser (m) |