Motion till riksdagen
2001/02:T27
av Eva Arvidsson m.fl. (s)

med anledning av prop. 2001/02:20 Infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbyggnad av väg 73.

Motivering

Väg 73 är den viktiga förbindelselänken mellan Gotland och Stockholm samt Nynäshamn och Stockholm. Av de ca 60 km mellan Nynäshamn och Stockholm är den sista delen mellan Västerhaninge och Stockholm utbyggd motorväg i samband med Dennispaketet. Den återstående delen (23 km) mellan Västerhaninge och Nynäshamn är en krokig, backig, olycksdrabbad 9-metersväg.

Behovet av en utbyggnad av vägen är oerhört stort. Dels har trafiken på vägen intensifierats genom en ökad pendling mot arbetsplatser i Haninge och Stockholm. Dels har färjetrafiken på Gotland och Polen fått en kraftig tillväxt, vilket medför en ökad tung trafik. Under 1999 trafikerades hamnen av 884 000 passagerare, 203 000 bilar samt 19 700 lastbilar och bussar till och från Gotland. Motsvarande siffror för Polentrafiken var 111 000 passagerare, 20 000 bilar och 2 700 lastbilar och bussar. I dagarna diskuteras också färjetrafik på Finland och Tyskland med start 2001. Under sommaren 2002 kommer ett 20-tal kryssningsfartyg som på grund av sin storlek inte kan gå till Stockholm att anlöpa Nynäshamn. 100-talet bussar kommer under dessa dagar att transportera passagerarna till Stockholm och åter. Trenden pekar på att detta är bara början på en utveckling med ökad kryssningstrafik med allt större fartyg som inte kan anlöpa Stockholm.

Väg 73 är också ett av de 10 mest olycksdrabbade vägavsnitten i landet. Ser man till vägavsnittets längd så hamnar den outbyggda delen av väg 73 bland de fyra mest olycksdrabbade.

Stockholmsberedningen har som utgångspunkt för sitt betänkande de av riksdagen fastlagda transportpolitiska målen, med delmålen

ett tillgängligt transportsystem,

en hög transportkvalitet,

en säker trafik,

en god miljö,

en positiv regional utveckling.

Beredningen slår fast att ”nuvarande situation i Stockholmsregionen innebär en utveckling bort från de transportpolitiska målen”. Det helt överskuggande problemet menar beredningen är den trängsel som bristerna inom regionens infrastruktur innebär. Nynäshamns och Haninge kommuner har i uppvaktningar till regeringen visat att en utbyggnad av väg 73 behövs och att den samtidigt passar in i bilden av lämpliga projekt som beskrivs i budgetpropositionen.

Nynäshamns kommun har under årtionden hävdat behovet av en utbyggnad av väg 73. Sommaren 2001 invigdes den nya infartsled som byggts med medel förskotterade av Nynäshamns kommun och Nynäshamns Hamn AB. Det är nu dags att bygga ut resterande 22 km mellan Fors och Älviken.

Stockholms län och Södertörn står inför ett decennium som kommer att innebära en kraftig befolkningstillväxt enligt de flesta prognoser. I Nynäshamns och Haninge kommuner som trafikförsörjs via väg 73 beräknas utvecklingen bli densamma. Nynäshamns kommun har i sin vision för åren fram till 2010 beräknat en befolkningstillväxt på 5 000 nya innevånare från dagens ca 23 000. Kommunen är således beredd att ta sitt ansvar för att bostadsbyggandet ökar i regionen. En förutsättning är dock att kommunikationerna förbättras då behovet av arbetsresor blir större. Det gäller inte minst pendeltågstrafiken, som måste fungera!

De svenska satsningar som gjorts och kommer att göras i staterna kring Östersjön i form av Östersjömiljarder, tillväxtavtal för Stockholms län, kommunernas vänortssamarbete m.m. bidrar till att öka den ekonomiska aktiviteten i dessa länder. Detta i sin tur innebär tilltagande handel och transportbehov. Nynäshamn har här mycket goda förutsättningar, vilket åskådliggörs i de planer som Stockholms Hamnar har när det gäller en ny hamn, Norvik, i Nynäshamn.

I gällande regionala vägplan fram till 2007 finns inte en utbyggnad av de 22 km mellan Fors och Älviken norr om Nynäshamn finansierad. Den del på 6 km som utgör ny infart till Nynäshamn ligger i planen med byggstart 2001. Nynäshamns kommun och Stockholms Hamnar ansåg dock att en tidigare byggstart var mycket angelägen. Parterna utarbetade därför ett förslag till avtal med Vägverket om förskottering av de 128 mkr som bygget av infartsleden beräknades kosta. Regeringen godkände avtalet vilket innebar att vägbygget kunde påbörjas redan hösten 1998. Ett bra exempel på att olika parter som har nytta av en offentlig investering kan samverka.

Resterande sträcka har i början av 90-talet varit föremål för utredning av alternativa sträckningar för en ny väg inklusive byggande i befintlig sträckning. Kostnaderna för detta (10 mkr) delades mellan Nynäshamns kommun, Stockholms Hamnar AB, Vägverket Region Stockholm samt Länsarbetsnämnden i Stockholm. Som ett resultat av utredningen är Nynäshamns och Haninge kommuner tillsammans med Vägverket överens om vilket alternativ som skall utgöra huvudalternativet inför det fortsatta arbetet. Vägverket har därefter genomfört fördjupningsstudier av sträckan som underlag för en arbetsplan för projektet.

Behovet av nya trafiklösningar genom vägbyggande är mycket stort inom Stockholms län och det är angeläget att i det kommande arbetet prioritera väg 73.

Stockholm den 18 oktober 2001

Eva Arvidsson (s)

Carina Moberg (s)

Cinnika Beiming (s)

Ola Rask (s)

Eva Johansson (s)

Yilmaz Kerimo (s)

Anita Johansson (s)

Lilian Virgin (s)

Sören Lekberg (s)

Anders Ygeman (s)

Tullia von Sydow (s)

Sylvia Lindgren (s)