Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att lagstifta om att bälte skall finnas och användas i skolbussar.
Fyra skolungdomar avled vid en frontalkrock med en timmerbil strax norr om Sundsvall i september. Även de båda förarna avled. Denna tragiska olycka leder till tankar om att säkerheten måste förbättras för våra skolskjutsbarn. Vid just den nämnda olyckan hade förmodligen inget liv kunnat räddats, men kanhända hade skadorna blivit mindre på andra elever som åkte i bussen om vi hade haft en lag om bälte i bussarna. Att montera in bälten i bussarna är varken svårt eller speciellt dyrt.
Dagligen transporteras hundratusentals skolelever i bussar till och från skolan, bussar som ganska ofta är gamla och slitna. Gamla bussar är inte så dyra i drift och därför kan kommunerna handla upp skolskjutsarna till så billig ”penning” som möjligt. Ofta hörs också kritik mot att elever inte får sittplats i bussen eftersom det inte finns platser så att det räcker till varje barn.
En av anledningarna till det kan bero på att lågstadiebarn inte räknas behöva samma utrymme som en fullvuxen människa utan beräknas bara uppta plats motsvarande 0,7 personer. Det innebär att tre lågstadieelever räknas som 2,1 vuxna och kan därför samsas om ett säte med två stolar. Detta kan inte ses annat än som en stor fara för eleverna, om det skulle hända något under färden i skolbussen. Varje barn måste ha en egen stol för att det ska vara trafiksäkert samt ett bälte att spänna fast sig med. Många saker kan inträffa: Under vintern kan bussen kana av vägen på grund av halka, en älg kan hoppa upp på vägen och chauffören måste göra en kraftig inbromsning, föraren kan bli sjuk, m.m. Detta kan leda till att eleverna kastas omkring i bussen och skador kan uppstå, som kan undvikas om eleverna sitter fastspända med bälte. Andra länder, t.ex. Australien, har bältestvång i sina bussar. Sverige bör också införa en lag om att det ska vara bältestvång i alla fordon som skjutsar skolelever.
Vi har satt upp en nollvision för trafiken i vårt land och då gäller det inte bara att säkerheten ska vara bra i våra bilar utan detta ska även gälla i kollektivtrafiken.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Birgitta Sellén (c) |
Erik Arthur Egervärn (c) |