Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning om varför färre ungdomar tar körkort.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om momsbefrielse på körkortsutbildning.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av trafikundervisning till gymnasieelever.
1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.
Under 1990-talet har intresset för att skaffa sig körkort minskat bland ungdomar. Ca en tredjedel av 18-åringarna avstår från att skaffa körkort. Det är inte självklart för ungdomarna att skaffa körkort och bil längre. Det finns givetvis flera positiva aspekter på detta, som exempelvis att de inte sprider miljögifter och att trafiken minskar och med detta minskar förhoppningsvis också antalet skadade i trafiken. Samtidigt som man kan hitta positiva effekter så innebär det också att det skapas klasskillnader i samhället. I många platsannonser poängteras att den sökande ska ha körkort för att få det lediga jobbet. Arbetsmarknaden för ungdomar utan körkort begränsas både geografiskt och innehållsmässigt. Riksdagen bör därför initiera en utredning om orsaken till varför ungdomar avstår från att skaffa sig körkort.
Kostnaden för att skaffa sig körkort är väldigt hög och när kostnaderna ökade för några år sedan på grund av att moms lades på körkortutbildningen så blev det en kostnad som för många ungdomar blev allt för kännbar. En åtgärd för att få fler ungdomar att skaffa körkort är därför en momsförändring på körkortutbildningen, för att minska kostnaderna för att ta körkort. Utbildningen bör därför momsbefrias.
Alla människor vistas ute i trafiken även om man inte kör egen bil. Om man åker kollektivt så behöver man ändå kunna trafikreglerna för att veta hur man ska uppföra sig i trafiken. Som cyklist eller fotgängare behöver man också kunna trafikreglerna. Av den anledningen bör alla elever i gymnasieskolan få möjlighet att läsa körkortsteori. Idag är det många gymnasieskolor som erbjuder körkortutbildning, vilket har visat sig locka många studerande till dessa skolor, t.ex. en gymnasieskola i Vännäs.
För elever som inte är intresserade av att ta körkort, så bör ändå trafikkunskap, motsvarande körkortteorin, erbjudas gymnasieeleverna. Denna undervisning bör ske i samarbete med trafikskolorna. Väl medveten om att detta är en kommunal angelägenhet, så bör ändå möjligheterna att erbjuda gymnasieeleverna teoriutbildning utredas för att skapa ett trafiksäkrare samhälle. Riksdagen har tidigare beslutat om en nollvision i trafiken för att minska antalet dödade och skadade i trafiken. För att det ska bli möjligt krävs det en ökad kunskap om trafikregler och trafikbeteende.
Stockholm den 25 september 2001 |
|
Birgitta Sellén (c) |