Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om utökning av antalet försökslän i lagen om försöksverksamhet med villkorlig körkortsåterkallelse.
Lagen om försöksverksamhet med villkorlig körkortsåterkallelse trädde i kraft den 1 februari 1999 och upphör att gälla efter fem år. Lagen är tillämplig för körkortsinnehavare i Västerbottens, Stockholms eller Östergötlands län, vilkas körkort skall återkallas på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri.
Alkolåset är en anordning i en personbil som hindrar att fordonet startas och körs av förare som har alkohol i utandningsluften.
Länsstyrelsen i Halland har sedan försöket startades under årens lopp fått ett antal förfrågningar om deltagande, men eftersom Halland inte ingår i försöket, kan inte en person som bor i länet medverka. Enda möjligheten är att flytta från länet och folkbokföra sig i något av försökslänen, vilket är orimligt.
Det vore därför en fördel om de av länets invånare som hamnar i den situationen att frågan om körkortsåterkallelse p.g.a. trafiknykterhetsbrott blir aktuell, skulle kunna få möjlighet att fortsätta köra bil med alkolås. Det skulle givetvis även vara till nytta för trafiksäkerheten.
Alkolåset är ett exempel på en konkret åtgärd som minskar risken för rattfylleri. Mot bakgrund av vad som hittills kommit fram om försöksverksamheten bör den utan olägenheter kunna erbjudas även i andra delar av landet än de nuvarande försökslänen. Både rättvise- och trafiksäkerhetsskäl talar för det.
Under sommaren 2001 har näringsministern sagt att han vill se försöksverksamheten med alkolås genomförd i hela landet och att verksamheten permanentas.
Mot bakgrund av ovanstående bör därför lagen om försöksverksamhet ändras så att den omfattar flera län, däribland Halland, eller hela landet.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Lennart Kollmats (fp) |