Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samordning av biljettsystem och resevillkor för tågresenärer.
För samordning av biljettsystem, marknadsföring, allmänna villkor etc bildades 1993 Samtrafiken i Sverige AB. Företaget ägs gemensamt av Arlanda Express, BK Tåg, Destination Gotland, SJ, Tågkompaniet och länstrafikföretagen i alla län. Syftet med verksamheten är att underlätta för resenärer som behöver göra byten mellan olika trafikföretag för att nå resmålet. Samtrafiken har skapat Tågplus, en enhetlig samtrafiktaxa för genomgående biljetter, som omfattar förbindelser mellan 2 600 orter i Sverige.
SJ:s och de olika tågbolagens olika biljettsystem har sedan avregleringen av persontågtrafiken ändå varit ett hinder för effektiv samordning av biljettförsäljningen. En bättre biljett- och bokningssamordning behöver komma till stånd mellan SJ och andra tågoperatörer. Biljettsamverkan är i första hand en fråga för de olika operatörerna att lösa. Detta måste ske på ett konkurrensneutralt sätt. Det ligger i enlighet med vad som anges i Rikstrafikens instruktion, i myndighetens uppgifter att bl.a. verka för att olika biljettsystem ska samordnas.
Ett arbete med en nationell kommunikationsstandard för informationsspridning, reservation och biljettering pågår. Kunden ska kunna köpa en tågbiljett hos vilket bolag som helst, oberoende av sträcka. Rikstrafiken ställer krav på att de som vinner upphandlingen av den tågtrafik som Rikstrafiken ansvarar för ska använda den nya standarden.
Rikstrafiken måste i pågående och kommande upphandlingar verka för att olika operatörer ska ha en mer utvecklad biljettsamverkan också vad gäller att inte skapa merkostnader för kunder som redan erlagt en grundavgift. Operatörerna måste göra stora ansträngningar för att biljettförsäljning och biljettsamordning ska fungera bättre.
Stockholm den 24 september 2001 |
|
Ulla-Britt Hagström (kd) |