Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade anslag till vägarna i Dalarna.
En motion jag skrev 1999 inleddes med orden:
”Det finns i Dalarnas län en stor oro för länets vägnät.”
Meningen är lika aktuell i dag – t.o.m. ännu mer aktuell. Bristen på anslag till vägar och vägunderhåll har ökat och Socialdemokraternas samarbete med bl.a. Miljöpartiet har självklart gjort att anslagen till vägarna bromsats – eftersom det är ett samarbetsparti som knappt vill ha några bilar på våra vägar.
Inför budgetarbetet 1999 skrev Dalarnas kommunförbund (styrt av Socialdemokraterna) och Svenska transportarbetarförbundet ett brev till näringsministern om Dalarnas dåliga vägar. Inget har hänt.
I en stor artikel nyligen i tidningen Dagens Industri var rubriken:
”Dalarnas pulsåder behöver rustas upp.”
Det handlar om riksväg 70, som binder samman Dalarna med Mälardalen. Nu är det näringslivet i Dalarna som tröttnat och som uppvaktat näringsministern om problemet.
Många företag i Dalarna arbetar mot/med företag i Mälardalen och riksväg 70 är en viktig del. Bara SSAB Tunnplåt fraktar varje år 250.000 ton plåt till Mälardalen. Det betyder – uträknat i antalet långtradare – att det varje dag går 40 långtradare söderut från Borlänge.
Också länets ledning har påpekat behovet av bättre vägar för att på detta sätt kunna locka nya företag till länet.
Jag har i frågor i riksdagen flera gånger tagit upp vägproblemen, och näringsministern har talat om byggstart av riksväg 70 i Sala inom några år. Det är nu dags att infria dessa löften.
Nu är det inte bara riksväg 70 som är dålig. Vägstandarden har hela tiden sjunkit, allt eftersom regeringen inte avsatt pengar för nybyggnation, underhåll och upprustning.
Näringsdepartementet hade i juni 2000 en uppvaktning av Näringslivet Falun Borlänge. 320 underskrivna upprop – alla från företagare – fick departementet den gången. Det stod bl.a. i den skrivelsen: ”Dalarna är ett av de län där befolkningsminskningen är störst och med alla de negativa följder som följer med detta och gör tillvaron svår för hela länet. Detta beror naturligtvis på flera faktorer, men av största betydelse är, att vi har en bra infrastruktur för näringslivets fortlevnad och överlevnad i Dalarna.”
Det stod vidare:
”För näringslivet i Dalarna är det livsviktigt med bl.a. goda vägförbindelser främst med Stockholm och Mälardalen. När det gäller riksväg 70 genom Sala och mot Avesta är denna under all kritik. Den är smal, krokig och trafikeras av en stor mängd tunga fordon, vilket utgör en stor trafikfara. Vägsträckan ger också ur psykologisk synvinkel en helt fel inställning till vårt län som ett företagarvänligt och turistinbjudande län.”
Detta är ord att ta på allvar. De kommer alltså från 320 företagare, som också skriver:
”Vägens bredd på vissa ställen norr om Sala är inte större än att två långtradare kan mötas, tack vare chaufförernas skicklighet. Vid ovanstående plats passerar i genomsnitt 5.780 fordon/dygn. Det innebär att fyra bilar/minut, dygnet runt, passerar den här platsen, alltså en hårt belastad vägsträcka.”
Turisttrafiken är viktig för Dalarnas län. Där säger de 320 företagarna så här:
”Turisttrafiken, som är en viktig faktor för vårt läns fortlevnad, är beroende av tillfartsvägarna till Dalarna. Vid toppbelastning på vägen söder om Transtrand mot Sälen kan vi se att 11.000 bilar passerar under ett dygn och vid Älvdalen mot Idre passerar 4.000 bilar. Många av dessa passerar den redan hårt belastade sträckan på riksväg 70 norr om Sala.”
Orden från företagarna måste självklart tas på stort allvar.
Det är viktigt att väganslaget fördelas över landet så att också län och delar av landet som inte finns i storstadsområdena får en kraftig del av väganslaget.
Jag hänvisar i övrigt också till det brev som landshövding Gunnar Björk och länsstyrelsen i Dalarnas län skrev 2001-05-03 till Näringsdepartementet. I den skrivelsen finns länets prioriteringar och behovet av nya vägpengar väl specificerade.
Behovet är som sagt stort och något måste göras. Man skall komma ihåg att Dalarnas län är ett stort län, det fjärde till ytan. Bebyggelse och näringsverksamhet är inte enbart koncentrerade till vissa orter. I Dalarna finns viktiga näringar spridda över hela länet, alltifrån den tyngre basindustrin i söder, tillverkningsindustrin och skogsnäringen i övriga delar av länet till den expanderande turismen i dalafjällen, som är norra Europas största vinterturistområde. Dessutom noterar sommarturismen 2001 bra siffror enligt de preliminära rapporter som nu kommit.
Den spridning som finns av näringsverksamheten är länets styrka – men i transportinfrastruktursammanhang också en svårighet med det dåliga vägnät som finns.
Vi moderater har ju i våra motioner satt in extra resurser för att klara upprustningen av vägnätet. Under den kommande treårsperioden tillför vi ytterligare 15 miljarder kronor – pengar som finns avsatta i den moderata totalbudgeten. I den summan ingår också upprustning av våra järnvägar.
Stockholm den 18 september 2001 |
|
Rolf Gunnarsson (m) |