Motion till riksdagen
2001/02:So8
av Ingrid Burman m.fl. (v)

med anledning av prop. 2001/02:38 Bildande av ett familjemedicinskt institut


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att institutet skall heta primärmedicinskt institut.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om institutets uppdrag.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om placeringen av institutet.

Primärvårdens inriktning

Vänsterpartiet anser att primärvården ska ha en central roll i hälso- och sjukvården med inriktning på lagarbete där den samlade kompetensen tas till vara. De behov primärvården möter är i många fall sammansatta och multipla vilket kräver långvariga, stabila och uthålliga insatser av behandlande, förebyggande och omvårdande karaktär. Det är därför viktigt att metodutveckling och forskning inriktas mot både omvårdnadsforskning och medicinsk forskning.

Vänsterpartiet anser även att primärvården ska ha en central roll i en offensiv satsning på folkhälsoarbete, där målet är att utjämna skillnader i hälsa mellan sociala grupper och kön.

Vänsterpartiet har tillsammans med regeringen och Miljöpartiet stått bakom budgetsatsningen om 9 miljarder kronor på bl.a. primärvården för åren 2001–2004.

Begreppet familjemedicin

Vänsterpartiet ställer sig ytterst frågande till begreppet ”familjemedicin”. Det finns idag ingen medicinsk inriktning som faller inom detta begrepp. Sjukdomar och allmän ohälsa kan inte kopplas till ”familjen” utan hänförs istället till vedertagna kategorier som medicin, kirurgi, psykiatri osv. vilket även får anses gälla behandlingen. Primärvården har sällan eller aldrig till uppgift att behandla ”familjen”.

Vänsterpartiet anser att begreppen familjemedicin och familjeläkare starkt kan ifrågasättas som gångbara begrepp i den svenska primärvården. Familjeläkare och familjemedicin bygger, enligt vår mening, på en patriarkal och förlegad syn vad gäller både vården och familjen. Familj är ett begrepp som inte är oproblematiskt då den traditionella kärnfamiljen inte längre kan anses vara den helt igenom dominerande formen för familj. Det betyder att många människor inte kommer att uppfatta sig tillhöra ”familjeläkaren” eller ingå i det som är föreslaget som det familjemedicinska institutets uppdragsområde.

Vänsterpartiet anser mot ovanstående bakgrund att begreppet familjemedicin bör ersättas med det mer adekvata begreppet primärmedicin och till följd av detta bör institutet kallas primärmedicinskt institut. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Familjemedicinska institutets uppdrag

I det förslag som regeringen lagt om det familjemedicinska institutets uppdrag anges det att förutom forskning och metodutveckling även ska ingå frågor om rekrytering. Vänsterpartiet anser att det är en udda uppgift i sammanhanget som riskerar att antingen ta överhand eller försvinna helt, då det är helt andra parter som har ansvar för dessa frågor.

Frågorna om hur personal kan rekryteras och behållas samt om hur behoven kommer att se ut i framtiden är mycket viktiga om vi ska kunna bibehålla kvaliteten i vården. I huvudsak bör dessa frågor ligga på andra verksamheter och aktörer, till exempel på arbetsmarknadens parter, arbetsförmedlingen samt utbildare. Institutets roll bör istället ha en tydligare profil, vilket kan sägas vara självklart, att vara en samlande kraft för de behov som finns inom primärvården genom den forskning som bedrivs.

Det föreslås även att institutet ska ha en särskild inriktning mot äldre, vilket Vänsterpartiet anser inte vara oproblematiskt. Forskning om äldre är angeläget även ur ett primärmedicinskt perspektiv, men att nyskapa ytterligare en forskningenhet för detta ändamål när det nyligen tillskapats ett antal FoU-enheter för att direkt arbeta med äldreforskning kan innebära kollisioner. Vänsterpartiet anser det vara bättre att institutet utvecklar samverkansformer med befintliga FoU-enheter som är inriktade på forskning om äldre och att uppdraget begränsas till att se över den geriatriska kompetensens plats och funktion i det primärmedicinska arbetet.

I anvisningarna för institutets uppdrag saknas folkhälsoarbetet. Vänsterpartiet anser att det i den primärmedicinska specialiteten finns viktiga inslag av förebyggande arbete och folkhälsoarbete. Det gäller inte minst de stora folksjukdomarna, som diabetes och astma. Vänsterpartiet anser därför att institutet även ska beakta folkhälsoperspektivet i nära samverkan med statens folkhälsoinstitut.

Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Placering av det familjemedicinska institutet

I propositionen förs ett resonemang om var det familjemedicinska institutet ska placeras utifrån utredningens förslag. I resonemanget framförs Stockholm som en lämplig plats med motiveringen att det då finns en närhet till andra institutioner med närbesläktad verksamhet. Vänsterpartiet anser inte att det är ett tillräckligt starkt argument för att ytterligare centrera verksamheter till Stockholm med omnejd. Med dagens utvecklade teknik är kommunikationen tämligen enkel mellan olika myndigheter och verksamheter. Regeringen avstår i propositionen från att ta ställning till institutets placering och anför vikten av att institutet ska vara hela landets institut.

Vänsterpartiet anser att detta bör betonas ytterligare genom att föreslå att institutet ska placeras utanför storstadsområdena.

Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 26 november 2001

Ingrid Burman (v)

Lena Olsson (v)

Rolf Olsson (v)

Carlinge Wisberg (v)