Motion till riksdagen
2001/02:So624
av Viviann Gerdin och Margareta Andersson (c)

EU-bidrag till tobaksodling


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hälsoaspekter måste ges en mer framträdande roll vid bedömning av nationella bidrag och EU-bidrag.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU:s ekonomiska stöd till tobaksodlingar måste avvecklas.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU bidrar med ekonomisk stimulans för att öka motivationen för jordägarna att ställa om produktion.1

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra insatser i skolorna för att förhindra att ungdomar börjar röka.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige och EU bör stödja WHO i kampen för att minska tobaksbruket.

1 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till MJU.

Motivering

Dagens system med EU-bidrag till tobaksodling är inte förenligt med EU:s hälsomål. Ett imponerande arbete pågår sedan 1994 med att förbättra det allmänna hälsoläget inom EU. Åtta prioriterade områden har definierats; ett av dessa program omfattar de miljörelaterade sjukdomarna och arbetet med att minska tobaksbruket. I ett annat program intensifieras arbetet mot spridning av cancer, även det relaterat till tobaksbruket. Vi vill därför föreslå att Sveriges regering ges i uppdrag att arbeta för att avskaffa EU:s subventioner till tobaksodlingar.

Ett omställningsprogram måste snarast utarbetas i syfte att minska EU:s subventioner till tobaksodlingarna i Sydeuropa. Utbetalningar som görs idag genom jordbruksstödet bör fasas ut. En handlingsplan med successiv avveckling av tobaksstöd måste ges hög prioritet.

För att stimulera jordägarna behövs det under en omställningsperiod EU-bidrag för att de ska kunna övergå till miljövänlig produktion av annat slag.

I nästan 100 år har tobaksbruket diskuterats i Sverige och det finns idag en stor kunskap om de skadeverkningar som uppstår både för rökaren själv och för den som utsätts för passiv rökning. Trots detta visar alarmerande statistik att ca 30 000 unga människor börjar röka varje år. Den åldersgräns på 18 år som infördes 1997 för inköp av tobak har inte medverkat till minskat tobaksbruk bland tonåringar. Det krävs fler insatser av förebyggande arbete. Bland annat bör kunniga informatörer komplettera lärarnas insatser i skolorna och där öka medvetandet om riskerna med tobak, alkohol och droger.

De negativa hälsoeffekterna av tobaksbruk är välkända i hela världen. WHO, Världshälsoorganisationen, har satt som ett av sina viktigaste mål att minska tobaksbruket i världen. Det möter stort motstånd från tobaksindustrin. Inom EU beräknar WHO att ca 500 000 personer årligen möter en för tidig död. Enbart i Sverige beräknas 8 500 personer dö p.g.a. tobaksrelaterade skador. EU-direktiven om begränsad marknadsföring av tobaksprodukter är otillräckliga insatser.

Nya risker med rökning framkommer ständigt och alltmer framgår de negativa konsekvenserna av att utsättas för passiv rökning. Särskilt utsatta är barn med rökande föräldrar. Enligt undersökningar har det framkommit att många astmasjuka barn har betydande mängder nikotin i kroppen. Ungefär 15 procent av alla 3-åringar i Sverige utsätts ofta för tobaksrök. Andra rapporter visar att rökningen ökar bland kvinnor. Lungcancer har bland kvinnor ökat, så den är idag vanligare än bröstcancer. Rökande gravida kvinnor är det mest slående exemplet på att rökning skadar någon annan än rökaren själv. Genom att modern och fostret har gemensam blodcirkulation utsätts fostret för tobakens skador.

En svensk studie visar också att fler rökare än man tidigare trott lider av den kroniska lungsjukdomen KOL. Rökare utsätter sig även för högre risk att få slaganfall.

Sverige och EU bör göra gemensam sak med WHO i kampen mot tobakens skadeverkningar. WHO:s ambitioner att få till stånd en internationell konvention för tobakskontroll till 2003 är behjärtansvärda. Konventionen innebär att multinationella tobaksbolag förbjuds att annonsera och att sponsra evenemang. I Australien är det redan förbjudet med tobaksannonser. I USA pågår några uppmärksammade skadeståndsmål. Vi vill även se att EU ansluter sig till förbudet mot tobaksreklam.

Stockholm den 3 oktober 2001

Viviann Gerdin (c)

Margareta Andersson (c)