Motion till riksdagen
2001/02:So594
av Anita Jönsson m.fl. (s)

Sprutbytesverksamheten i Malmö och Lund


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sprutbytesprogrammen i Lund och Malmö.

Motivering

Sedan år 1987 har narkotikamissbrukare kunnat komma till sjukhusen i Lund och Malmö för att få rena sprutor. Dessa program startades på försök sedan Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderat detta som ett led i kampen mot hiv-smitta.

Omkring 1 100 narkomaner byter sprutor i Malmö årligen. Mellan 50 och 60 personer besöker dagligen mottagningen på universitetssjukhuset, även från andra delar av landet, bl.a. Västsverige.

De missbrukare som söker sig till sjukhusen i Lund och Malmö skrivs in efter särskilda regler. De vaccineras också mot gulsot och var tredje månad gör de ett obligatoriskt hivtest. Preventivmedel erbjuds missbrukarna och de får träffa sjuksköterska, läkare, kurator eller barnmorska om de behöver. Ett patientkort upprättas med deras historia vilket ger god inblick i hur och varför deras missbruk har utvecklats och hur de lever och försörjer sig. Det sista är inte minst viktigt. I motsats till narkotikasituationen i andra städer har sprutbytesprogrammen i Malmö och Lund inneburit goda kunskaper om hur många narkotikamissbrukarna är och hur gruppen förändrats över tid.

Programmen har kritiserats hårt för att de skulle strida mot svensk narkotikapolitik och för att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga belägg för att sprutbytena verkligen motverkar spridning av hiv, hepatit och andra sjukdomar. De läkare, sjuksköterskor och kuratorer som är engagerade i programmen har rakt motsatt uppfattning. De är övertygade om att sjukdomsspridningen hålls nere i Malmö–Lund-området jämfört med andra svenska storstadsområden.

Sprutbytesprogrammen drivs fortfarande i projektform. Socialstyrelsen har utvärderat verksamheten och föreslagit antingen en lag som förbjuder sprutbyte eller en fortsättning där projektet övergår i reguljär verksamhet.

Narkotikan finns i vårt samhälle, det vet vi. Sprutbytesprogrammen har gjort missbrukarna och narkotikasituationen i vår region synliga på ett sätt som annars inte varit möjligt att åstadkomma. Om dessa program förbjuds betyder det att vi sopar problemen under mattan och att vi struntar i narkotikans offer. Därför vill vi att regeringen verkar för att sprutbytesverksamheten på sjukhusen i Lund och Malmö övergår från tillfällig till reguljär verksamhet.

Stockholm den 2 oktober 2001

Anita Jönsson (s)

Morgan Johansson (s)

Ronny Olander (s)

Karin Wegestål (s)