Motion till riksdagen
2001/02:So588
av Marianne Carlström m.fl. (s)

Kooperativa företag inom äldreomsorgen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bättre förutsättningar för kooperativa företag inom äldreomsorgen.

Motivering

Kooperativa företag inom äldreomsorgen är oftast små och verkar på geografiskt begränsade områden. Personalen eller de boende driver verksamheten utifrån andra riktlinjer, styrformer och arbetsmetoder än de kommunala. Flertalet bolag drivs som ekonomisk förening i icke vinstdrivande syfte och eventuellt överskott återinvesteras i verksamheten.

Förbättra möjligheterna för start av kooperativ inom äldreomsorgen

Den statliga utredningen har granskat den aktuella upphandlingsförordningen (Upphandlingskommittén SOU 2001:31) och lämnat två förslag som skall prioritera icke vinstdrivande och personalägda verksamheter. För det första att kommunen kan sluta avtal med en personalgrupp om överlämnandet av driften till personalen utan föregående upphandlingsförfarande. För det andra att kommunen skall ha möjlighet att kunna förutsätta att de som deltar i upphandlingen inte driver sin verksamhet enbart i syfte att skapa vinst åt ägare eller motsvarande intressent. Förslaget skulle underlätta tillkomsten av nya kooperativ inom äldreomsorgen och därmed ökad konkurrens på den begynnande oligopolmarknaden.

För att personalen inom äldreomsorgen skall våga ta risken att bli företagare har de ofta behov av att få pröva på. I ett sådant läge har kommunen möjlighet att godkänna att de anställda driver verksamheten som intraprenad. Detta innebär att personalen får ansvaret för driften av verksamheten samtidigt som kommunen behåller det ekonomiska ansvaret.

Underlätta för kooperativ inom äldreomsorgen avseende kapital och kompetens- och ekonomisystem

Mindre företag har ofta svårt att undvara personal. Detta betyder att kompetensutvecklingen inte blir tillgodosedd i lika stor utsträckning som i större företag. Ett nätverk av mindre företag skulle kunna underlätta samordningen av utvecklingsinsatser. För att underlätta för kompetensutvecklingsinsatser skulle dessa initialt kunna ske inom ramen för EU-projekt. Problemet ligger dock i att mindre företag har dålig kunskap om hur dessa program fungerar och begränsade resurser för omfattande uppföljning och ekonomisk redovisning. De lokala kooperativa utvecklingscentrum (LKU) som finns i alla län skulle här kunna bidra till informationsspridning och stöd vid ansökningstillfället.

Flertalet kommuner ställer höga krav på att upphandlade entreprenader skall ha väl fungerande kvalitetssystem. Det är en självklarhet för stora företag men för mindre företag kan det innebära stora problem. För att kunna uppfylla kommunernas krav måste mindre företag få ökat utvecklingsstöd. Att arbeta i nätverk tillsammans med andra kooperativ inom äldreomsorgen skulle kunna vara ett alternativ, liksom att LKU fick möjlighet att tillsammans med de enskilda företagen utveckla system och rådgivning på området. För att kunna genomföra ett sådant arbete behöver LKU anslag med öronmärkta medel för dessa uppdrag.

Stockholm den 3 oktober 2001

Marianne Carlström (s)

Laila Bjurling (s)

Ann-Kristine Johansson (s)

Eva Arvidsson (s)