Motion till riksdagen
2001/02:So572
av Lena Ek (c)

Läkemedelskostnader


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kompetenssamverkan för att minska läkemedelsrelaterade problem.

Motivering

Läkemedelskostnaderna har stigit drastiskt under senare år. Den årliga läkemedelskostnaden i Sverige är drygt 25 miljarder. Samtidigt kommer larmrapporter om äldre som övermedicinerar för att de fått för mycket och för många mediciner utskrivna. Runt 10 % av de intagna på medicinklinik ligger där på grund av felmedicinering eller övermedicinering.

I Helsingborg har Helsingborgs lasarett AB och Apoteket AB i ett pilotprojekt utvecklat metoder för att förbättra situationen och lösa dessa problem. Projektet har rört samverkan mellan läkar- och farmacikompetens i läkemedelsbehandling av patienter. Målet har varit att förbättra kvaliteten i läkemedelsanvändningen för patienten, att frigöra tid för vårdpersonal och att bättre utnyttja resurser. Efter en kartläggning i nära samarbete med patienten i kompetenssamverkan mellan olika yrkesgrupper visade studien att 28 % av patienterna hade läkemedelsrelaterade problem. Den genomsnittliga sjukhuskostnaden för dessa patienter var 20 900 kr per patient. Om kostnaden antas gälla generellt för en sådan patientpopulation skulle det bli 45 miljoner kr per år för en stad av Helsingborgs storlek.

I studien framkom fakta som gjorde att läkare eller annan sjukvårdspersonal ingrep för att förbättra situationen. Det handlade om att sjukhusbesök inte behövdes, att behandling inte behövdes, att besök i primärvård inte behövdes eller att medicinering togs bort eller drogs ner. I en grupp ökades medicineringen för att nå bättre resultat. Generellt visade studien att av 100 patienter hade 6 läkemedelsrelaterade problem varav 5 kunde förhindras!

Det viktigaste är att kompetenssamverkan som beskrivits ovan kan förhindra lidande och förbättra kvaliteten i vården för patienten. Resultatet i Helsingborg visar att uppskalade siffror ger att man skulle kunna minska akuta sjukhusbesök med 1 700 stycken per år motsvarande en kostnad av 36 miljoner per år. Dessutom skulle 1 600 primärvårdsbesök inte behövas till en kostnad av 2 miljoner kr.

Försöken med kompetenssamverkan i Helsingborg är så lovande att arbetssättet borde permanentas. För att det ska kunna vara möjligt i landsting och regioner krävs en genomgång av vilka regler för landstingens och apotekens kompetens som behöver ändras. En utredning om förutsättningarna för kompetenssamverkan borde snarast ske.

Stockholm den 5 oktober 2001

Lena Ek (c)