Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om läkemedel för människor med psykiskt handikapp.
Psykiskt sjuka människor tillhör de grupper som har drabbats hårt under de senaste åren. När man är psykiskt sjuk har det ingen betydelse var och i vilken ställning man befinner sig i samhället. Men förhållanden i samhället spelar en viktig roll för risken att en psykisk sjukdom bryter ut. Därför är det angeläget att, när ekonomin så tillåter, den gruppen får större stöd och ökad hjälp från samhällets sida.
Psykiskt sjuka har likt andra grupper drabbats av att kostnaderna för medicin har ökat. Vi vet att psykofarmaka inte löser problemen för den sjuke, men psykofarmaka är än i dag en viktig del i den psykiatriska vården. Nya behandlingsmetoder utvecklas inom psykiatrin, men det är lång väg att gå innan användning av läkemedlen kan fasas ut. För vissa sjukdomar är psykofarmaka dessutom det bästa botemedlet.
Efter det att kostnaden för psykofarmaka har ökat för patienterna har antalet psykiskt sjuka som åter behöver vård ökat. Det är svårt att säga om det finns ett direkt samband mellan ökade kostnader och vårdbehov, men man kan ana ett sådant. Människor som har en långvarig psykisk sjukdom lever ofta på existensminimum genom tidig sjukpensionering. De har också många gånger en bristande sjukdomsinsikt. Dessa personer har svårt att ta sin medicin när den är gratis. När de själva måste betala för medicinen blir det i det närmaste omöjligt. För dessa personer betyder inte reformen att man skulle kunna se fram emot ett tillfrisknande, utan tvärtemot kan sjukdomen förvärras. Det är negativt inte bara för den sjuke, utan även för hela samhällsekonomin.
Därför är det angeläget att läkemedelskostnaden för dem som är psykiskt sjuka sänks. Många försöker att leva normalt trots sitt psykiska handikapp och kan klara sig med hjälp av sin medicin. Därför skall de ha samma grundförutsättning som alla andra människor, nämligen hjälpen till att kunna fungera i samhället. Vi måste föra en politik som inte delar in folk i olika grupperingar. Vi kan inte skilja mellan psykiskt sjuka med insikt över sin situation och psykiskt sjuka med ett avståndstagande eller oförmåga att själv kunna bedöma sin situation.
Den senaste utredningen om läkemedel gjorde också bedömningen att psykofarmaka bör vara fri för patienterna.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Kristina Zakrisson (s) |
Monica Öhman (s) |