Motion till riksdagen
2001/02:So542
av Roy Hansson och Anders Björck (m)

Alkohollagstiftningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheter till tillfälliga undantag från alkohollagstiftningen.

Motivering

Sverige har en rigid alkohollagstiftning. Denna överdrivna trögrörlighet skapar problem inte minst vid många kulturella evenemang. Det kan inte vara motiverat med en lagstiftning som inte medger avsteg vid speciella situationer och under kontrollerade former. I samband med kulturella eller historiska evenemang är det av stor vikt att olika län och regioner får möjlighet att kunna visa sin särart. Självfallet ska temporära lokala eller regionala tillstånd innehålla föreskrifter som förhindrar missbruk eller annat som kan störa den allmänna ordningen. För att underlätta för dessa evenemang borde det vara naturligt med generella möjligheter för länsstyrelser eller andra regionala organ att göra tillfälliga undantag från den gällande lagstiftningen.

På många håll i vårt land ingår alkoholdrycker som en del av olika arrangemang. Det är en del av vår historiska och nuvarande kultur. Det kan till exempel handla om att gestalta historiska händelser eller om uppförande av olika former av teaterföreställningar där alkoholdrycker är ett naturligt inslag. Vid andra tillfällen där traditioner visas kan det finnas inslag av hur gamla tiders alkoholdrycker framställdes, och det är då högst rimligt att deltagare och besökare får smaka på den dryck som framställs. Ett konkret exempel är att det borde vara rimligt att göra ett tillfälligt undantag för den s.k. Gotlandsdrickan, så att denna kulturhistoriska dryck kan serveras vid medeltidsveckan i Visby. Det måste anses bättre att detta sker under ordnade former än att det sker i lönndom.

Det är olyckligt om en allt för rigid alkohollagstiftning undanhåller människor från att kunna ta del av vår gemensamma historia och kultur. Därför vore det önskvärt att det i lagstiftningen införs möjligheter för t.ex länsstyrelser att medge olika tillfälliga undantag från alkohollagstiftningen.

Mot denna bakgrund är det viktigt att det är länsstyrelsen eller annat regionalt organ som meddelar särskilda föreskrifter för evenemanget. Detta minimerar risken att något otillbörligt kan inträffa, vilket kan vara fallet om det sker utan öppenhet och insyn.

Stockholm den 2 oktober 2001

Roy Hansson (m)

Anders Björck (m)