Motion till riksdagen
2001/02:So534
av Britt-Marie Danestig (v)

Övervikt hos barn och unga


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att komma med förslag på förebyggande åtgärder för att motverka den ökande övervikten hos barn och ungdomar.

Motivering

Övervikt utgör idag en betydande orsak till ohälsa. Risken för hjärt‑ och kärlsjukdomar, diabetes, ledåkommor, andningsbesvär och cancer ökar bl.a. på grund av övervikt och felaktiga kostvanor. I allt högre utsträckning sker detta även bland barn och ungdomar. I Australien och Storbritannien har en fördubbling av andelen överviktiga barn skett under tio år och i USA är situationen också ytterst bekymmersam. Barnens livskvalitet försämras och livslängden riskerar att förkortas.

Mobbning av barn med övervikt är ett känt problem. Även om säkra statistiska uppgifter saknas för Sverige finns det anledning att tro att utvecklingen är densamma.

Orsakerna till att allt fler barn och unga blir överviktiga är flera. Under åttiotalet har den passiva konsumtionen av tv och video ökat bland barn. Dataspelen har blivit allt vanligare och bilar används för transport även för korta sträckor.

Matvanorna har förändrats till förmån för snabbmat som innehåller fett och potentiellt farligt socker. Här bär matindustrin ett tungt ansvar genom reklamen som ensidigt individualiserat problemet och skuldbelägger individen.

Det finns visserligen genetiska orsaker till viktökning, men det är sällan en enskild gen som styr, utan ett komplicerat och finmaskigt gensystem. En sammanflätning av biokemiska, neurologiska och psykologiska mekanismer som blir sårbart då det överbelastas av kost.

Trots försök med läkemedel, kirurgiska ingrepp och psykoterapi har situationen i stort inte förbättrats utom i enstaka fall.

Jag menar att lösningen på problemet med den ökade övervikten hos barn och ungdomar i mindre utsträckning är medicinskt än samhälleligt. För att ett resultat med viktminskning ska uppnås behövs enligt min mening ett antal förebyggande strategier.

  1. En väl fungerande kostrådgivning från barnavårdscentralernas sida redan under barnets första levnadsår.

  2. En effektiv hälsoundervisning i skolan, där man konkret analyserar och beräknar det ökade kalori‑ och fettintaget av godis, skräpmat samt informerar om dess konsekvenser.

  3. En förstärkning av ämnet idrott och hälsa i skolan.

  4. Stöd från samhällets sida till motionsverksamhet som sporrar till kamratskap mer än till konkurrens. Idrottsrörelsens kommersialisering och alltmer elitistiska satsningar har definitivt gått ut över sportens lekfulla och fostrande karaktär.

Mot den bakgrunden anser jag att regeringen bör tillsätta en utredning med uppdrag att komma med förslag på förebyggande åtgärder för att motverka den ökande övervikten hos barn och ungdomar.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 4 oktober 2001

Britt-Marie Danestig (v)