Motion till riksdagen
2001/02:So490
av Chatrine Pålsson (kd)

De mindre akutsjukhusens betydelse


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen analyserar de små och lokala sjukhusens roll när det gäller att tillgodose hälso- och sjukvård på lika villkor.

  2. Riksdagen begär att regeringen analyserar sjukhusens roll för den övriga samhällsutvecklingen vad gäller utvecklings- och konkurrensmöjligheter för olika länsdelar och regioner.

Motivering

Prioriteringsutredningens delbetänkande, och riksdagens beslut, markerar tydligt att alla ska ha rätt till likvärdig vård. Utredningens redovisning av tre etiska grundprinciper – människovärdesprincipen, behovs- och solidaritetsprincipen samt effektivitetsprincipen – är viktiga och av avgörande betydelse för vården i framtiden. Med dessa etiska grundprinciper som bas markeras att det är behov och inte efterfrågan som ska styra prioriteringar inom vården. Utredningen slår vidare fast att det vore oförenligt med de etiska principerna att sänka ambitionerna i vården av exempelvis gamla människor eller för tidigt födda barn.

I debatten om resurser till sjukvården dyker i princip alltid frågan om sjukhusstrukturer upp. Detta är påtagligt på allt fler håll i landet just nu. Flera sjukhus står idag i fokus för ändrad organisation som i sin förlängning innebär att de förlorar sin roll som akutsjukhus. De medicinska framstegen har självklart ställt oss inför nödvändiga förändringar av den inre sjukhusstrukturen. De övergripande förslagen om strukturåtgärder har dock oftast handlat om nedläggning av delar av eller hela länsdelssjukhus. Men den fråga som allt fler ställer sig är om dessa s k strukturåtgärder nu är på väg att bli en trend. En trend i det politiska beslutsfattandet – helt utan medborgarstöd.

Det finns ingen objektiv sanning hur den rätta strukturen ska vara konstruerad för sjukhusvården. Därför får vi böja oss för att det är olika värderingar som kommer att styra besluten om framtida strukturer. Koncentration och centralisering kan rimligtvis inte vara den enda lösningen för sjukvården i framtiden. Möjligen är det så att störst säkerhet, kvalitet och kostnadseffektivitet uppnås genom att bibehålla ett decentraliserat nät av små länsdelssjukhus.

Den svenska sjukvårdsdebatten har haft alltför mycket av storstadsprägel över sig. Det är en förenklad bild som ges när man hävdar att varje landsting har ett sjukhus för mycket. De som ska avgöra detta är patienterna, dvs medborgarna i de olika regionerna. Att varje region/landsting ges förtroende att avgöra dessa strukturfrågor är särskilt viktigt eftersom vårt land är geografiskt stort, men relativt glest befolkat. Med tanke på det ökande antalet äldre kommer sannolikt de små decentraliserade sjukhusen att vara en nödvändig resurs för att garantera hela befolkningen en grundläggande hälso- och sjukvård på lika villkor. Det handlar om kvalitet, tillgänglighet och trygghet i ett patientperspektiv.

En faktor som sällan lyfts fram i debatten om sjukhusstrukturer är att sjukvården inte är isolerad från det övriga samhället. Tvärtom är det så att sjukvårdens lokalisering har en mycket stor betydelse när det gäller en stads eller länsdels utveckling. Avveckling av ett länsdelssjukhus är ofta detsamma som att rycka undan mattan för näringslivets utveckling och övrig samhällsservice. Sjukvårdens lokalisering kan ha avgörande betydelse för en regions utvecklings- och konkurrensmöjligheter.

Oskarshamns sjukhus i Kalmar län är ett exempel på ett litet akutsjukhus med mycket stor strategisk betydelse för mellanlänets utveckling. Inte minst med tanke på att OKG, Oskarshamns kärnkraftverk, ligger nära Oskarshamn är det ur säkerhetssynpunkt viktigt att det finns ett välfungerande akutsjukhus. Sjukhuset är av stor betydelse för en rad stora företag och dessa företags vilja att investera och utveckla sin verksamhet Om man i debatten och besluten rörande sjukhusstruktur bortser från dessa aspekter – då uppträder man likt strutsen. Detta innebär inte att man av regionalpolitiska skäl ska motarbeta varje förändring. Det innebär dock att man av regionalpolitiska skäl mycket väl kan försvara en decentraliserad sjukhusstruktur så länge den medicinska kvaliteten och säkerheten upprätthålls. Sverige har vid en internationell jämförelse en effektiv sjukvård av mycket hög kvalitet till en relativt låg kostnad.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 4 oktober 2001

Chatrine Pålsson (kd)