Motion till riksdagen
2001/02:So485
av Chatrine Pålsson (kd)

Äldre och synskadade personer


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om hemtjänstinsatser i socialtjänstlagen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en rehabiliteringslag.

Motivering

Riksdagen har beslutat om handlingsplaner för äldre- och handikappolitiken. Det finns dock fortfarande skäl att uppmärksamma äldre synskadade personer.

Synskadades riksförbund har i undersökningar visat på den ohållbara situa­tionen inom hemtjänsten för äldre synskadade. Att inte se och att inte på egen hand kunna utföra städning, tvätt, inköp, post- och bankärenden har i många kommuner upphört att vara godtagbara skäl för hemtjänstinsatser. Denna utveckling har pågått under en längre tid, och det torde inte vara obekanta uppgifter för regeringen. Gällande lagstiftning är socialtjänstlagen. Där fastslås att uppgifter av servicekaraktär är innefattade i SoL. Med uppgifter av servicekaraktär avses bl.a. ”praktisk hjälp med hemmets skötsel, såsom städning och tvätt, hjälp med inköp, ärenden på post- och bankkontor och hjälp med tillredning av måltider samt distribution av färdiglagad mat”. Då detta uppenbarligen är obekant för många av landets kommuner måste regeringen med skärpa tillkännage lagens mening för berörda kommuner.

Socialtjänstlagen måste kompletteras i vissa avseenden. Man måste kunna överklaga utformningen av en insats. Ansökan ska bifallas först när det går att verkställa beslutet. Beslut som inte är verkställda inom utställd tid ska kunna överklagas. Myndighetsbeslutet som följer varje ansökan ska vara skriftligt så att överklagande underlättas. I samband med beslut måste det upplysas om möjligheterna att överklaga.

Som äldre medborgare i det svenska samhället får man ofta finna sig i att bli åsidosatt. Ett exempel är de äldre synskadade personer som systematiskt diskrimineras i rehabiliteringen, till förmån för yngre människors behov. Samma förhållande råder inom hjälpmedelsområdet – där landstingen ogärna kostar på de äldre nya och dyrare hjälpmedel. En rehabiliteringslag måste införas där det fastslås att det är behoven som ska avgöra tid och omfattning av insatsen.

Stockholm den 28 september 2001

Chatrine Pålsson (kd)