Motion till riksdagen
2001/02:So472
av Birgitta Sellén (c)

Drogförebyggande åtgärder


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ökad utbildning om droger för dem som arbetar med barn och ungdomar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skapa ekonomiska resurser för framtagande av information om droger.

Droger

Droger av olika slag blir allt vanligare i vårt samhälle. Hasch anses av många som likvärdigt med tobaksvaror. Synen på droger har blivit liberalare och idag kan vi läsa i tidningar att man använder knark på en del arbetsplatser. Kommentaren som fälls är: ”Arbetet blir lättare och vi har kul.” Denna liberala syn är förödande för framtiden. Därför är det viktigt att undervisningen i skolorna stärks beträffande information om droger.

Vi vuxna måste visa en någorlunda gemensam attityd mot droger och lära våra ungdomar att narkotika förstör hälsan på lång sikt. I skolan behövs dels kampanjer, dels ett kontinuerligt arbete där all personal är involverad. För att klara detta behövs ständig fortbildning av personal som arbetar med barn och ungdomar, men också en föräldrautbildning. Både vuxna, barn och ungdomar ska förstå varför det är bra att säga nej till droger. För att klara det behöver eleverna ha ett starkt självförtroende. Det kan dramapedagoger bistå med. Om varje klass skulle arbeta med drama skulle det med säkerhet leda till att elevernas självförtroende ökar och det skulle bli ”coolt” att säga nej till droger.

I Centerpartiets partimotion lyfter vi fram att det är viktigt att alla elever ges utbildning och information om alla slags droger – sniffning, alkohol, narkotika, tobak och läkemedel (SANT). Vi vet att attityden till att pröva så kallade partydroger har blivit mer positiv bland ungdomar på senare år, vilket leder till att allt fler prövar olika former av narkotika.

Folkhälsoinstitutet gör ett mycket bra arbete för att sprida kunskaper om drogernas negativa inverkan på människan. För att kunna arbeta ännu mer med att sprida kunskaper och fortbilda personal som arbetar med barn och ungdomar krävs ökade resurser. Detta bör regeringen ha som målsättning inför nästa budgetproposition.

Stockholm den 3 oktober 2001

Birgitta Sellén (c)