Motion till riksdagen
2001/02:So427
av Monica Green och Carina Ohlsson (s)

Drogförebyggande arbete


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det nödvändiga drogförebyggande arbetet och föreningarnas viktiga roll.

Motivering

Förutsättningarna för den svenska alkohol- och narkotikapolitiken har förändrats i ett hastigt tempo under de senaste årtiondena. I och med EU-inträdet har förutsättningarna dramatiskt förändrats.

Vilka följder den förändringen och framtida förändringar innebär vet vi i dag inte med säkerhet. Olagligt tillverkad sprit, s.k. svartsprit, förekommer i stor utsträckning. Införsel av och övrig handel med narkotika påverkas med anledning av försvårad kontroll vid gränserna etc. Alkohol- och narkotikaprofitörernas intressen ökar utbudet av olika typer av droger. Drogmissbruket går långt ner i åldrarna. Vi står inför nya utmaningar. Ungdomar måste få chansen till alternativa umgängesformer än att umgås via droger.

Det drogförebyggande arbetet måste få en högre status än vad det har i dag.

Föreningslivet och kommunala verksamheter som fritids, skola, barnomsorg och socialtjänst måste få större möjligheter att på ett tidigt stadium jobba med barns och ungdomars attityder till droger.

Ett aktivt föreningsliv ger medborgare med samhällsengagemang.

Vi kan skapa bättre förutsättningar för idrottsföreningar och ideella föreningar att jobba med drogförebyggande arbete och drogfria miljöer. Föreninglivets ledare är viktiga förebilder för barnen och ungdomarna.

Skolan har ett ansvar för att ge barn och ungdomar ett bestående intresse för regelbunden fysisk aktivitet och att grundlägga goda vanor som kan leda till hälsa och välbefinnande. Men det handlar inte enbart om fysisk aktivitet utan om att barn, ungdomar och vuxna ska bli engagerade och genom olika aktiviteter må bra och därigenom bli medvetna om vikten av bra levnadsvanor.

Med ett allt mer segregerat boende i framförallt storstäderna, spelar ett aktivt föreningsliv en viktig roll, som ett ”kitt”, mellan olika grupper i samhället.

För de flesta ungdomar betyder och påverkar kompisar oftast mer än föräldrarna.

Fritidsgårdar och föreningsaktiviteter med engagerade ledare med goda värderingar och en egen trygghet spelar en viktig roll i ungdomars liv. Det är möjligt att påverka och vägleda ungdomar i en vilsen tid, då inte alltid föräldrarna kan nå dem.

Föreningslivet blir för många den trygga punkten i ens liv då känslor, hormoner och förväntningar spelar många spratt. Det är när man är barn och i ungdomstiden som mycket av värdegrunden med normer och värderingar grundläggs.

Det behövs statushöjning och prioritering av arbetet för att förebygga användandet av olika typer av droger. På kommunal nivå måste många olika verksamheter inom drogarbetet skapa en gemensam värdegrund, stimulera samverkan och hålla deltagarna förankrade i verkligheten.

Ett drogförebyggande program måste ta sitt ursprung ur en helhetssyn och sträcka sig över alla sektorer i samhället, utan vattentäta skott mellan myndigheter, organisationer och föreningar. Det bör vara ett långsiktigt arbete som täcker alla åldrar.

Stockholm den 2 oktober 2001

Monica Green (s)

Carina Ohlsson (s)