Motion till riksdagen
2001/02:So406
av Lena Ek och Sofia Jonsson (c)

Bevakning av internationella medicinska patentansökningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Socialstyrelsen skall få i uppgift att bevaka internationella medicinska patent, särskilt rörande mänskliga gener.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utarbeta en nationell strategi för bevakning och hantering av internationella medicinska patent, särskilt rörande mänskliga gener.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att låta utreda patentreglernas omfattning och utformning nationellt och internationellt, särskilt med avseende på biotekniska upptäckter respektive uppfinningar.

Motivering

Frågan om patent på mänskliga gener har diskuterats över hela världen. Många länder har inte tagit ställning, och många politiskt ansvariga är inte på det klara med att ett patent kan hindra vidare forskning och behandling inom vissa områden. Ett exempel är ett patent gällande för hela Europa som sökts av några amerikanska forskare. Om patentet godkänns innebär det att svenska prov rörande t ex ärftlig förekomst av bröstcancer måste skickas till USA för examinering och bedömning. Detta skulle dels fördröja provsvar, dels skapa en dyr, onödig byråkrati, dels ge mycket höga avgifter för att få proven examinerade. Patentet är nu överklagat och beslut kommer så småningom.

Fler frågor av liknande slag kommer att dyka upp inom en mycket snar framtid. Det är av vikt att svenska patienters och forskares intressen bevakas. Det finns idag ingen mekanism för detta och heller ingen strategi. Enskilda forskare som råkar få kännedom om liknande patentansökningar kan själva överklaga men drar sig både för kostnaden och den stora arbetsbördan ett sådant överklagande för med sig.

Det måste finnas en svensk myndighet som får i uppdrag att samlat bevaka denna fråga, som har kompetens att bedöma eventuella överklaganden, och som också har kunnig personal som kan rent praktiskt sköta överklagandeprocessen. Socialstyrelsen kan snabbt ta över denna arbetsuppgift och samtidigt få i uppdrag att utarbeta en svensk strategi för att på lång sikt möta dessa problem.

Stockholm den 2 oktober 2001

Lena Ek (c)

Sofia Jonsson (c)