Motion till riksdagen
2001/02:So393
av Lars Wegendal och Carina Adolfsson Elgestam (s)

Nationell kampanj om farorna med missbruk av droger


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en nationell kampanj om farorna med missbruk av droger.

Motivering

Missbruket av droger är ett växande problem bland ungdomar. Det totala missbruket av droger når idag samma höga nivåer som under slutet av 70-talet. En mängd nya droger introduceras på marknaden. Problemet är naturligtvis inte bara ett svenskt problem utan är likartat i hela Europa. Ett öppnare Europa har inneburit att tillgängligheten till droger har ökat. Ungdomars ökade resande och användningen av Internet ger nya lockelser och kontakter. Den skillnad man kan se är att vissa länder inom ramen för EU-samarbetet har en oförklarlig drogliberal inställning. Den årliga undersökning som görs i Stockholm kring ungdomars drogvanor visar på att var tionde pojke i årskurs 9 har provat på narkotika, åtta av tio unga dricker alkohol och fyra av tio dricker hembränt. I undersökningen som genomförts årligen sedan 1971 framgår det att narkotikamissbruket var som högst under 70-talet för att minska under 80-talet. Lägst var det 1989 för att därefter öka gradvis. Det finns inget egentligt som talar för att situationen i Stockholm är annan än den i övriga landet.

I Sverige har vi historiskt haft intensiva kampanjer mot de drogliberala strömningar som alltid finns. Skolan har varit och kanske är den kanal som dessa kampanjer nyttjat för att nå så många ungdomar som möjligt. Forna tiders ANT-kampanjer hade det goda med sig att skolan stod som central anordnare av information till elever, föräldrar och lärare. Alla som hade med ungdomar att göra lärde sig droganvändandets signaler och kunde ingripa på ett tidigt stadium. Just detta att ingripa på ett tidigt stadium har en avgörande betydelse för ett lyckat resultat.

Vid tidigare tillfällen när frågan behandlats i riksdagen har frågan blivit till en fråga för skolan och följaktligen har initiativen om kampanjer fallit på den ansvarsfördelning som finns mellan staten, kommuner och respektive skola.

Enligt vår mening är frågan för viktig för att bara hänvisas bort i ett spel om vem som har ansvaret. Frågan om ungdomars ökade bruk av droger har en mycket omfattande nationell bäring som folkhälsofråga och borde i första hand hanteras på nationell nivå. Det är staten som skall ansvara för de informationskampanjer som görs utöver det normala arbete som läroplanen ålägger rektor att göra vad gäller ämnesövergripande kunskapsområden.

Stockholm den 5 oktober 2001

Lars Wegendal (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)